Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Albānijas prezidents atsauc pašvaldību vēlēšanas

© Reuters/Scanpix

Albānijas prezidents Ilirs Meta atsaucis 30.jūnijā paredzētās pašvaldību vēlēšanas, pamatojot šo lēmumu ar to, ka "pašreizējā situācija nenodrošina apstākļus patiesi demokrātiskām, reprezentatīvām un visu sabiedrību ietverošām vēlēšanām".

Sīkāk savu lēmumu viņš solījis skaidrot pirmdien.

Tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju sestdien piedalījās pret valdību vērtā protesta akcijā galvaspilsētā Tirānā. Daļa protestētāju spridzināja petardes un meta policistu virzienā Molotova kokteiļus, savukārt policija laida darbā asaru gāzi un ūdensmetējus. Opozīcijas partijas plānoja vēlēšanas boikotēt un censties izjaukt to norisi.

Albānijas premjerministrs Edi Rama, runājot priekšvēlēšanu mītiņā, Metas lēmumu nosauca par aplamu un pauda viedokli, ka vēlēšanām jānotiek kā paredzēts, lai nepieļautu centienus politiskas šantāžas ceļā panākt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Albānijas opozīcija, ko vada centriski labējā Demokrātiskā partija, apsūdz kreiso valdību saistībā ar organizēto noziedzību un vēlēšanu rezultātu viltošanā. Opozīcijas līderi pieprasa Rama atkāpšanos, pārejas valdības izveidošanu un parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Valdība apsūdzības noraida un apgalvo, ka opozīcijas rīkotie protesti, kas sākās februārī, negatīvi ietekmējuši Albānijas tēlu pirms gaidāmā Eiropas Savienības lēmuma par to, vai sākt iestāšanās sarunas ar Tirānu.