Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

ASV prasa, lai Vācija pagarina armijas līdzdalību operācijā pret "Islāma valsti"

© AFP/ SCANPIX

ASV prasa Vācijai pagarināt armijas līdzdalību operācijā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā, sestdien vēsta izdevums "Der Spiegel".

Izdevums atsaucas uz ASV bruņoto spēku centrālās pavēlniecības komandiera ģenerālleitnanta Keneta Makenzija vēstuli Vācijas armijas virspavēlniekam.

Kā norāda Makenzijs, Vācijas lidmašīnu "Tornado" izlūkošanas lidojumi virs Sīrijas un Irākas, kā arī citu starptautiskās pretterorisma koalīcijas lidmašīnu uzpildīšana gaisā no Vācijas armijas lidaparātiem spēlējusi būtisku lomu "Islāma valsts" novājināšanā.

"Tāpēc ar visu cieņu es prasu jūsu tālāku palīdzību, sniedzot izlūkošanas lidmašīnas, degvielas uzpildes lidmašīnas un apmācot karavīrus Irākā," teikts ģenerāļa vēstulē.

Vācijas armija kopš 2015.gada beigām atbalsta starptautisko koalīciju cīņai ar "Islāma valsti" Sīrijā un Irākas ziemeļos. Pagarinot mandātu 2018.gada vasarā ,Vācijas valdība norādīja, ka šai misijai jābeidzas ne vēlāk kā 2019.gadā. Uz to uzstāja viens no valdošās koalīcijas partneriem - sociāldemokrāti (SPD). Pašreizējais mandāts beidzas šī gada 31.oktobrī.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.