Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlā ministra amatā pirmo reizi iecelts atklāti homoseksuāls politiķis

© EPA/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu iecēlis par pagaidu tieslietu ministru Amiru Ohanu, kurš kļuvis par pirmo atklāti homoseksuālo ministru Izraēlas valdībā.

Netanjahu pašreiz vada pagaidu valdību, jo viņam pēc aprīlī notikušajām parlamenta vēlēšanām neizdevās noteiktajā termiņā izveidot valdības koalīciju. Parlaments pēc tam nobalsoja par savu atlaišanu, un tika izsludinātas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas 17.septembrī.

43 gadus vecais Ohana, kurš pārstāv valdošo partiju "Likud", tiek uzskatīts par Netanjahu uzticības personu. Viņš ir arī atbalstījis likumprojektu, ka paredz piešķirt prezidentam imunitāti pret tiesisko vajāšanu.

Pret Netanjahu sākta izmeklēšana trīs lietās par korupciju, bet viņš visas apsūdzības noliedz.

Ohana ir studējis tieslietas un strādājis prokuratūrā, taču kā politiķis atbalsta tiesu varas ierobežošanu un izpildvaras stiprināšanu.

Izraēlas ģenerālprokurors februārī paziņoja, ka plāno izvirzīt Netanjahu apsūdzības korupcijā, krāpšanā un uzticības laušanā. Plānots, ka noklausīšanās tiesā šajā lietā notiks oktobrī. Netanjahu lūgums atlikt šo noklausīšanos ticis noraidīts, ziņo Izraēlas mediji.

Ohana nomainīs tieslietu ministra amatā Ajeletu Šakedu, kurš tika atlaists pagājušajā nedēļā reizē ar izglītības ministru, jo viņu pārstāvētā partija 9.aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās nespēja pārvarēt slieksni, kas noteikts iekļūšanai parlamentā.

Tieslietu ministra amatu pēc tam bija plānots piešķirt Apvienotās labējās alianses politiķim Bezalelam Smotričam, taču viņš zaudēja šo iespēju pēc aicinājumiem pārvaldīt Izraēlu saskaņā ar ebreju reliģiskajiem likumiem.