Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Brazīlijā vidēji katru stundu notikušas vairāk nekā 7 slepkavības

© AP/ SCANPIX

Rekordlielais slepkavību skaits Brazīlijā 2017.gadā patiesībā bijis vēl lielāks, nekā uzskatīts līdz šim, pavēstīja pētnieki, brīdinot, ka prezidenta Žaira Bolsonaru iecere par liberālāku noteikumu ieviešana šaujamieroču jomā vardarbību var pavairot.

2017.gadā reģistrētas 65 602 slepkavības, kas vidēji ir vairāk nekā septiņas slepkavības katru stundu, liecina jaunākie Veselības ministrijas dati.

Atbilstoši iepriekšējām aplēsēm, kas pamatā bija balstītas policijas datos, togad notikuši 63 800 slepkavību.

Galīgais skaits ir par 36,1% augstāks nekā pirms desmit gadiem, pētījumā "Vardarbības atlants" norādīja Lietišķās ekonomikas izpētes institūts un Brazīlijas Sabiedriskās drošības forums.

Vairums upuru ir gados jauni melnādainie vīrieši.

Arī sieviešu skaits upuru vidū sasniedzis rekordaugsto 4936 atzīmi, kas ir vairāk nekā 13 slepkavību dienā. Nogalināto sieviešu vidū aptuveni divas trešdaļas ir melnādainās.

Visvairāk slepkavību pastrādāts ziemeļu un ziemeļaustrumu štatos, kur konkurējošās narkotirgoņu bandas cīnās par kontroli pār narkotiku pārvadāšanas maršrutiem no Bolīvijas un Peru.

Bolsonaru pagājušā mēneša rīkojums, ar kuru "vienkāršiem pilsoņiem" atļauts būt sabiedrībā ar pielādētiem ieročiem, vardarbību padarīs vēl smagāku, brīdināja pētnieks Daniels Serkeira.

Rīkojumā palielināts to profesiju skaits, kuru pārstāvji varēs būt bruņoti ar šaujamieročiem, nepaskaidrojot, kāpēc tie viņiem vajadzīgi. Tas attiecas arī uz kravas auto šoferiem, politiķiem, medniekiem un pat dažiem žurnālistiem.

Tiesa gan, šim plānam jau radušās tiesiski un politiski sarežģījumi..

"Es ceru, ka Augstākā tiesa to atcels," sacīja Serkeira.