Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Eltons Džons nekautrējas nosodīt filmas "Rocketman" cenzēšanu Krievijā

© Luigi Rizzo/PACIFIC PRESS/SIPA

Pasaules rokmūzikas leģenda Eltons Džons nosodījis Krievijā notikušo geju mīlas skatu cenzēšanu no muzikālās biogrāfiskās filmas "Rocketman", kas ir balstīta stāstā par pasaules slavu un atzinību guvušā mūziķa dzīvi.

Parādoties ziņām, ka filmas izplatītāji Krievijā lenti saīsinājuši par vairāk nekā piecām minūtēm, nosodījumu paudis gan Eltons Džons, gan filmas veidotāju komanda.

Kinokritiķi, kas filmu skatījās piektdien slēgtajā seansā, skaidroja, ka filmas izplatītāji atsevišķus skatus cenzējuši juridisku apsvērumu dēļ.

Mūziķis un filmas komanda kopīgā paziņojumā apliecināja, ka par filmas cenzēšanu Krievijā uzzinājuši tikai piektdien.

"Mēs kategoriskā formā nosodām lēmumu cenzēt filmu "Rocketman" Krievijas tirgum," teikts paziņojumā, kas publicēts mūziķa tvitera profilā.

"Tas, ka vietējais izplatītājs uzskatījis par nepieciešamu rediģēt atsevišķas ainas, liedzot auditorijai iespēju skatīties filmu tādu, kāda tā bija iecerēta, skumji atspoguļo sašķelto pasauli, kādā mēs dzīvojam, un to, ka mīlestība divu cilvēku starpā joprojām var būt nežēlīgi nepieņemama."

Krievijā ir smaga situācija geju un lesbiešu tiesību jomā, bet ar strīdīgus vērtējumus izsaukušo likumu aizliegta "netradicionālu dzimumattiecību" propaganda nepilngadīgajiem. Tiesa gan, nav skaidrs, kāpēc tas būtu attiecināms uz filmu, kuru ir aizliegts skatīties līdz 18 gadu vecumam.

Kinokritiķis Antons Doļins sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis, ka no filmas izgriezti visi skati ar intīmu tuvību divu vīriešu starpā. Arī narkotiku lietošanas skati cenzēti.

Frāze par to, ka Eltons Džons radis laimi laulībā ar vīrieti un audzina bērnus, no filmas Krievijas versijas pazudusi.

Eltons Džons intervijā medijiem atzinis, ka uzstājis, lai filmā par viņa dzīvi būtu ietveri arī provokatīvi kadri, jo vēlējies, lai filmā būtu jaušams īsts reālisms.

Kā ziņu aģentūrai TASS skaidroja filmas "Rocketman" izplatītājs Krievijā uzņēmums "Central Partnership", "filmā ieviestas izmaiņas, lai tā atbilstu Krievijas Federācijas likumiem".