Igaunijas premjers: Alkohola akcīzes nodokļa pazemināšana Latvijā ietekmēs pārrobežu tirdzniecību

© Scanpix

Iespējamā alkohola akcīzes nodokļa pazemināšana Latvijā, reaģējot uz attiecīgu Igaunijas soli, ietekmēs pārrobežu tirdzniecību, trešdien norādījis Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

"Lasīju, ka Latvija apsver iespēju pazemināt [akcīzes nodokli]. Nezinu, vai viņi ir izlēmuši, par cik procentiem to pazemināt, kā viņi to domā to pazemināt vieglajam vai stiprajam alkoholam. Domāju, ka viņi to apspriež," viņš sacījis, atbildot uz Rīgikogu deputātu jautājumiem.

Kā ziņots, Igaunijas parlaments otrdien pieņēma izskatīšanai valdošās koalīcijas iesniegto likumprojektu, kas paredz par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Par šādu soli pirmdien principiāli vienojās Igaunijas valdība. Vīnam akcīzes nodokli nav paredzēts samazināt.

Pašlaik Igaunijā akcīzes nodoklis alum ir 16,92 eiro par hektolitru, bet stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem - 25,08 eiro par hektolitru.

Kā aģentūrai LETA iepriekš sacījis Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), Latvija seko līdzi Igaunijas lēmumiem attiecībā uz akcīzes nodokli alkoholam, tāpēc nākamnedēļ Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova (KPV LV) vadībā uz tikšanos sanāks nodokļu darba grupa, kas lems par iespējamu akcīzes nodokļa samazināšanu alkoholam arī Latvijā.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs paudis viedokli, ka Latvijai akcīzes nodoklis alkoholam būtu jāpazemina vismaz par 23%.

Arī Somijas Pārtikas preču tirdzniecības asociācija un somu alkohola ražotāji uzskata, ka viņu valstij nekavējoties jāreaģē uz Igaunijas plāniem.

"Somu aldari vai alus nozares pārstāvji nosūtījuši attiecīgu vēstuli partijām, kas šobrīd risina koalīcijas sarunas. Man nav ziņu, vai tās piekritīs, visticamāk, ka nē, bet tas jālemj viņiem pašiem," izteicies Igaunijas premjerministrs.

Pēc viņa sacītā, ja alkohola akcīzes nodokļa likme tiks pazemināta par 25%, tad saskaņā ar prognozēm 2019.gadā ieņēmumi varētu sarukt par 12 miljoniem eiro, bet turpmākajos četros gados pieaugt par aptuveni trim miljoniem eiro gadā.

Pasaulē

Krievijas armijas vadība iepriekš zināja par lielu varbūtību, ka Ukrainas Bruņotie spēki var iebrukt Kurskas apgabalā, piektdien ziņoja britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Ukrainas karavīru sagrābtiem Krievijas Iekšlietu ministrijas, Federālā drošības dienesta (FSB) un armijas dokumentiem.

Svarīgākais