Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps ieradies četru dienu vizītē Japānā

© AP/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien ieradies četru dienu vizītē Japānā, kurai lielā mērā būs ceremoniāls raksturs, lai gan tās laikā tiks spriests arī par abu valstu tirdzniecības attiecībām un Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Prezidents, kuru vizītē pavada ASV pirmā lēdija Melānija Trampa, tiksies ar jauno Japānas imperatoru Naruhito, kas kāpa tronī 1.maijā. Tramps ir pirmais ārvalstu līderis, kas apmeklē Japānu, kopš iepriekšējais imperators Akihito nodeva varu savam dēlam.

Kā paziņojis Baltais nams, šī vizīte norisinās "Japānai vēsturiskā brīdī" un apliecina, ka attiecības starp abām valstīm "ir ciešākas nekā jebkad".

Par godu viesim tiks rīkots valsts bankets, viņš vēros sumo sacīkstes un svētdien ar Japānas premjerministru Sindzo Abi spēlēs golfu.

Paredzams, ka Tramps un Abe pirmdien pārrunās tirdzniecības jautājumus, bet amatpersonas norādījušas, ka tās nav vizītes galvenais mērķis.

Kā ziņots, Tramps pagājušajā nedēļā par 180 dienām atlika lēmumu par to, vai ASV noteiks papildu importa nodevas automašīnām no Japānas.

Tiks skarts arī jautājums par Ziemeļkorejas kodolprogrammu un raķešu programmu, un, domājams, Japānas premjers centīsies panākt, lai Vašingtona šai jautājumā ietur pret Phenjanu stingru nostāju.

Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons sestdien uzsvēra, ka šomēnes veiktie Ziemeļkorejas tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumi pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūcijas, tādēļ sankcijām pret Phenjanu jāpaliek spēkā.