Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja pēkšņi paziņo, ka sarunas ar ASV nonākušas strupceļā

© REUTERS/ SCANPIX

Ziemeļkoreja piektdien paziņojusi, ka strupceļā nonākušās sarunas ar ASV par Korejas pussalas denuklearizāciju nekad netiks atsāktas, ja Vašingtona nemainīs savu nostāju.

Phenjana arī kārtējo reizi vainoja ASV samita izjukšanā februārī Hanojā.

ASV prezidenta Donalda Trampa pēdējais samits ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu februāra beigās Hanojā beidzās bez jebkādiem rezultātiem. Ziemeļkoreja šajās sarunās pieprasīja nekavējoties mīkstināt tai noteiktās sankcijas, bet puses nebija vienisprātis par to, ko Phenjana būtu gatava dot pretī.

Mediji ziņo, ka Tramps iedevis Kimam sarakstu ar prasībām, un Phenjana kopš tā brīža pārmeti Vašingtonai, ka tā nerīkojas labu nodomu vadīta.

Ziemeļkoreja pavēstījusi, ka dod ASV laiku līdz šīs gada beigām, lai mainītu savu nostāju.

Phenjanas šodien publiskotajā paziņojumā atkal apgalvots, ka Hanojas samita neveiksmes cēlonis bijusi ASV "untumainā un negodīgā" nostāja.

Paziņojumā teikts, ka Savienotās Valstis uzstājušas uz "metodi, ko ir pilnīgi neiespējami īstenot".

Ja vien Vašingtona nepiedāvās "jaunu aprēķinu metodi", Ziemeļkorejas un ASV dialogs nekad netiks atsākts" un izredzes atrisināt kodoljautājumu kļūs arvien mazākas, norādījis Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Taču Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, kas publiskojusi ministrijas paziņojumu, šoreiz atturējusies kritizēt ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo vai Trampa nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu.

Pirms nedēļas Phenjana pieprasīja ANO īstenot steidzamus pasākumus, lai palīdzētu tai atgūt kravas kuģi, ko ASV konfiscējušas par sankciju režīma pārkāpšanu.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ASV rīcība bijusi klajā pretrunā ar Singapūras samita garu.

Iepriekš šomēnes Ziemeļkoreja izmēģināja vairākas tuvas darbības rādiusa raķetes, palielinot spriedzi jau tā saspringtajā situācijā.