Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

35 gadus pēc 8 sieviešu nogalināšanas, ar nāvi sodīts viņu slepkava

© AFP/ SCANPIX

ASV Floridas štatā 35 gadus pēc pastrādātajiem noziegumiem ceturtdien izpildīts nāvessods sērijveida slepkavam, kurš Tampas līča apkaimē izvarojis un noslepkavojis vismaz astoņas gados jaunas sievietes.

65 gadus vecajam Robertam Longam nāvessods izpildīts Floridas štata cietumā Reifordā plkst.18.55, pavēstīja štata Labošanas darbu ministrija.

"Nāvessoda izpilde notika bez incidentiem," paziņojumā apliecināja ministrijas pārstāve sakariem ar presi Mišela Gladija.

Longam nāvessods tika piespriests 1985.gada septembrī par sievietes noslepkavošanu vēl pirms gada.

Izmeklēšanas gaitā viņš atzinies, ka noslepkavojis vēl septiņas citas sievietes, kā arī daudzas sievietes izvarojis, teikts rīkojumā par nāvessoda izpildi.

Longs, kurš tolaik bija nesen šķīries divu bērnu tēvs, vardarbīgo noziegumu virkni aizsāka 80.gadu sākumā.

Pirmos upurus Longs izraudzījies vietējo laikrakstu sludinājumu sadaļā. Viņš sazinājies ar sievietēm, kas kaut ko pārdevušas, devies pie viņām uz mājām un tad izvarojis.

Tā viņš ieguvis sludinājumu izvarotāja palamu.

1984.gadā Longs sāka slepkavot. Astoņu mēnešu laikā viņš vismaz astoņas sievietes sagūstījis, izvarojis un nogalinājis, nosmacējot vai pārgriežot rīkli.

Tā paša gada septembrī viņš sagūstījis kādu 17 gadus vecu meiteni, kas ar velosipēdu tobrīd bijusi ceļā uz mājām. Viņš upuri vairākkārt izvarojis, tomēr jaunietei izdevies varmāku pārliecināt, lai tas ļauj viņai iet prom. Vēlāk viņa par notikušo informējusi policiju.

Kopš notiesāšanas Longs iesniedzis vairākus lūgumus viņa lietu pārskatīt, kas visi noraidīti. Arī pēdējais iesniegums Augstākajā tiesā nav radis atsaucību.

Citu iemeslu vidū, lai atliktu nāvessoda izpildi, Longa advokāti minēja, ka viņš sirgst ar epilepsiju.

Nāvējošo zāļu kokteilis nebūšot iedarbīgs, bet sods Longam līdz ar to būšot nežēlīgs un neatbilstošs, ar to pārkāpjot ASV konstitūciju, skaidroja advokāti.

Longa sodīšana ar nāvi ir šogad jau astotais ASV izpildītais nāvessods.