Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijā septiņi žurnālisti sēdēs cietumā "teroristu propagandas" izplatīšanas dēļ

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Turcijas tiesa piespriedusi cietumsodus septiņiem žurnālistiem par "teroristu propagandas" izplatīšanu, paziņojis laikraksts "Ozgur Gundem", kurā žurnālisti strādāja.

Laikraksts tika apsūdzēts par saistību ar kurdu separātistu grupējumu Kurdistānas strādnieku partija (PKK) un PKK propagandas izplatīšanu. 2016.gada augustā pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma valstī laikraksts tika slēgts.

Septiņiem laikraksta žurnālistiem, tostarp galvenajiem redaktoriem Erenai Keskinai un Huseinam Ajkolam piespriesti cietumsodi no 15 līdz 45 mēnešiem, tviterī paziņoja laikraksts.

Tiesas priekšā stājās pavisam 24 laikraksta darbinieki, taču tikai septiņi tika notiesāti par "teroristu propagandas izplatīšanu", ziņo vietne "P24".

"Es neuzskatu, ka būtu pastrādājusi noziegumu. Es neuzskatu, ka domu izpaušana ir noziegums. Es pieprasu attaisnošanu," tiesā paziņoja Keskina.

Saskaņā ar "P24" rīcībā esošo informāciju Turcijā ieslodzīti vismaz 146 žurnālisti, no kuriem lielākā daļa aizturēta pēc apvērsuma, kad valstī tika ieviests ārkārtas stāvoklis.

Nevalstiskās organizācijas "Žurnālisti bez robežām" sastādītajā Preses brīvības indeksā par 2018.gadu Turcija atrodas 157.vietā starp 180 vērtētajām valstīm. Organizācija secinājusi, ka Turcijas valdība pastiprinājusi kontroli pār medijiem un ir lielākā profesionālo žurnālistu ieslodzītāja pasaulē.