Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Aptauja: puse amerikāņu uzskata, ka tuvāko gadu laikā ASV iesaistīsies karā ar Irānu

© AFP/Scanpix

Puse amerikāņu uzskata, ka dažu tuvāko gadu laikā ASV iesaistīsies karā ar Irānu, liecina otrdien publicētie aptaujas rezultāti.

Lai gan amerikāņi Teherānā saskata lielākus drošības draudus nekā pērn, tikai nedaudzi atbalsta preventīvu uzbrukumu Irānai.

Taču, ja Irāna pirmā uzbruktu ASV armijas spēkiem, četras piektdaļas amerikāņu uzskata, ka Savienotajām Valstīm būtu jāatbild ar militāru spēku, liecina aptauju, kuru pēc aģentūras “Reuters” pasūtījuma laikā no 17. Līdz 20.maijam veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums “Ipsos”.

Tajā pašā laikā 49% aptaujāto neatbalsta ASV prezidenta Donalda Trampa pret Irānu vērsto politiku, un tikai 39% respondentu to atbalsta, bet stingru atbalstu tai paudis 31%.

51% aptaujāto atzinis, ka sagaida tuvāko gadu laikā karu ar Irānu, un tas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā pagājušā gada jūnijā.

Irānu kā nopietnu vai pat nenovēršamu draudu raksturojuši 53% aptaujāto, un tas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada.

Tajā pašā laikā salīdzinājumam Ziemeļkoreju kā draudu uztver 58% amerikāņu, bet Krieviju - 51%.

Neskatoties uz to, 60% aptaujāto izteikušies, ka ASV nevajadzētu veikt preventīvu uzbrukumu Irānai, bet atbalstu preventīvam triecienam pauduši tikai 12%.

Tomēr, ja Irāna uzbruktu pirmā, 79% atbalstītu prettriecienu. 40% no aptaujātajiem dotu priekšroku ierobežotam triecienam, izmantojot gaisa spēkus, bet 39% atbalstītu pilna mēroga iebrukumu Irānā.

Lai gan Tramps paziņojis par izstāšanos no 2015.gadā noslēgtās vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu, 61% amerikāņu joprojām to atbalsta.

Aptaujas laikā intervēti 1007 respondenti, un tās pieļaujamās kļūdas robeža ir četri procentpunkti.