Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ceturtā daļa no Somijā ievestā alkohola nāk no Latvijas

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay

Somijas Alus un vieglo alkoholisko dzērienu ražotāju federācija paziņojusi, ka nodokļu palielinājums alum licis valsts iedzīvotājiem vairāk alkohola ievest no Igaunijas, turklāt nepilnas ceturtās daļas alkohola, kas bagāžā ievests Somijā, izcelsmes valsts ir Latvija.

Federācija norādīja, ka pērn somi, atgriežoties no Igaunijas, valstī ieveda krietni mazāk alus nekā iepriekš, jo arī Igaunijā tika paaugstināts akcīzes nodoklis alum, tomēr šogad pēc nodokļa alum pieauguma Somijas iedzīvotāji atkal ieved valstī vairāk šī dzēriena.

Kā liecina federācijas apkopotie dati, februārī-aprīlī salīdzinājumā ar šo laika posmu pērn par 40% pieaudzis alus apmērs, ko Somijas iedzīvotāji ieved valstī pēc brauciena uz Igauniju. Palielinājies arī sidra un alkoholisko kokteiļu ievešanas apmērs.

Somijas iedzīvotāji pēc tam, kad Igaunija pievienojās Eiropas Savienībai, nereti devās uz Igauniju iepirkties, jo cenas tur bija zemākas, jo īpaši pārtikai un alkoholam. Pēdējos gados gan Igaunija arī ir paaugstinājusi akcīzes nodokļus alkoholam, tādēļ tādiem pirkumiem bija vērojama lejupejoša tendence.

Lai gan samazinās Somijā ceļotāju ievestā alkohola apmērs, vairāk ir cilvēku, kas no ceļojumiem ved alkoholiskos dzērienus. Ja pirms diviem gadiem nedaudz vairāk kā piektā daļa ceļotāju atzina, ka no ārvalstu braucieniem atved alkoholu, jaunākās aptaujas dati liecina, ka tādu ir trešā daļa.

Pētījumā aplūkoti cilvēki, kas Somijā gadā ieved vairāk nekā 100 litrus alkohola. Secināts, ka tādi cilvēki Igauniju vidēji apmeklē piecas reizes gadā un ieved 38% no visa alkohola, ko Somijā ieved no Igaunijas.

Turklāt ceturtā daļa no ievestā alkohola ir iegādāta Latvijā, kur akcīzes nodoklis ir zemāks.

Kopumā no 2018.gada maijam līdz šā gada aprīlim Somijas iedzīvotāji no Igaunijas ieveda 29 miljonus litru alkohola, kas ir par miljonu litru vairāk nekā iepriekšējā 12 mēnešu periodā, vēstīja Somijas lietišķais laikraksts "Taloussanomat".