Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

"Google" lietotnes arī turpmāk būs pieejamas "Huawei" ierīcēs, neraugoties uz ASV ierobežojumiem

© Reuters/Scanpix

ASV tehnoloģiju uzņēmums "Google" paziņojis, ka tā pakalpojumi arī turpmāk būs pieejami esošajās "Huawei" ierīcēs, lai gan ASV valdība ir noteikusi ierobežojumus tehnoloģiju kompānijām, kas sadarbojas ar šo Ķīnas telekomunikāciu aprīkojuma ražotāju.

"Mēs jums apliecinām, ka izpildām visas ASV valdības prasības, tomēr pakalpojumi, piemēram, "Google Play" un drošības programma "Google Play Protect" turpinās darboties jūsu esošajā "Huawei" ierīcē," pirmdien paziņoja "Google" izstrādātās operētājsistēmas "Android" pārstāvji.

Arī "Huawei" izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka "turpinās sniegt drošības atjauninājumus un pēcpārdošanas pakalpojumus visiem esošajiem "Huawei" un "Honor" viedtālruņu un planšetdatoru produktiem, kas jau tikuši pārdoti vai atrodas noliktavās visā pasaulē".

"Mēs turpināsim veidot drošu un ilgtspējīgu programmatūras ekosistēmu, lai lietotājiem visā pasaulē nodrošinātu tikai pašu labāko pieredzi," piebilsts "Huawei" paziņojumā.

Nedēļas nogalē izskanēja, ka "Google" un citi ASV uzņēmumi sarauj saites ar "Huawei" pēc tam, kad ASV valdība noteica jaunus ierobežojumus šai Ķīnas kompānijai.

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība ir apsūdzējusi "Huawei" par palīdzību Ķīnas valdībai izspiegot citas valstis, izmantojot telekomunikāciju tīklu.

Tramps trešdien parakstīja rīkojumu, dodot Tirdzniecības ministrijai pilnvaras apturēt ASV kompāniju sadarbību ar noteiktiem piegādātājiem no ārvalstīm. Tiek uzskatīts, ka šādi ierobežojumi ir daļa no plašākiem centieniem norobežot "Huawei" no ASV tirgus.

"Google" un ASV mikroshēmu ražotāji, tostarp "Intel", "Qualcomm" un "Broadcom" ir iesaldējuši programmatūras un būtisku detaļu piegādes "Huawei", vēstīja biznesa ziņu aģentūra "Bloomberg".

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis pirmdien paziņoja, ka Ķīna atbalsta savus uzņēmumus un "izmantos likumīgos ieročus un aizsargās savas likumīgās tiesības".

Turpinoties ASV un Ķīnas tirdzniecības karam, Tramps šomēnes noteica muitas nodevu palielinājumu Ķīnas importam 200 miljardu ASV dolāru vērtībā. Ķīna atbildēja ar nodevu palielinājumu ASV precēm 60 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Jau ziņots, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas "Huawei" ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. "Huawei" noraida šādas apsūdzības.