Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Dumpī, kas izcēlies cietumā Tadžikistānā, dzīvību zaudējuši 32 cilvēki

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay

Dumpī, kas izraisījies cietumā Tadžikistānā, dzīvību zaudējuši 32 cilvēki, tostarp 24 džihādistu grupējuma "Islāma valsts" dalībnieki un trīs apsargi, pirmdien pavēstīja varasiestādes.

Dumpis izraisījies svētdienas vakarā, un tā gaitā ieslodzītie "Islāma valsts" dalībnieki nogalinājuši piecus cietumniekus un trīs apsargus, teikts Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Vahdatas cietums atrodas 17 kilometru attālumā no galvaspilsētas Dušanbes, un tajā pavisam ir 1500 ieslodzīto.

Cietumnieki vispirms sadūruši trīs apsargus un piecus ieslodzītos, "lai iebiedētu" pārējos, teikts paziņojumā. Viņi sagrābuši gūstā citus cietumniekus un sākuši šaut uz cietuma ārstniecības nodaļu.

"Pretpasākumu gaitā 24 grupējuma locekļi nogalināti un 25 aizturēti. Ķīlnieki atbrīvoti," un miers cietumā atjaunots, teikts paziņojumā. Viens no dumpja līderiem bijis Tadžikistānas īpašo uzdevumu spēku bijušā komandiera, kas vēlāk Sīrijā nonācis "Islāma valsts" vadībā, 20 gadus vecais dēls. Viņa tēvs Gulmurods Halims 2017.gada septembrī nogalināts Sīrijā.

2018.gada novembrī Hudžandā, Tadžikistānas ziemeļaustrumos, dumpī, par kura sarīkošanu arī atbildību uzņēmās "Islāma valsts", dzīvību zaudēja 26 cilvēki. Šo dumpi sarīkoja bijušais "Islāma valsts" kaujinieks, kurš gribējis izraisīt masveida bēgšanu no cietuma.

"Islāma valsts" rindās Sīrijā un Irākā nonākuši vairāk nekā 1000 Tadžikistānas pilsoņu, arī augsta ranga policijas amatpersona, liecina varasiestāžu dati.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.