Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursā triumfē Nīderlandes pārstāvis

© AP/ SCANPIX

Izraēlas pilsētā Telavivā sestdien notikušajā 64.starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzvarējis Nīderlandes pārstāvis Dunkans Lorenss ar balādi "Arcade". Latvija finālā nebija pārstāvēta.

25 gadus vecais Lorenss 2016.gadā atzina, ka ir biseksuāls, un aicināja uz iecietību un sapratni.

Pavisam Nīderlande Eirovīzijā ir uzvarējusi četras reizes, pēdējo no tām - 1975.gadā.

Lorenss kopumā saņēma 492 balles, bet otro vietu ieņēma Itālijas pārstāvis Alesandro Mahmuds ar dziesmu "Soldi", saņemot 465 balles, bet trešajā vietā palika Krievijas pārstāvis Sergejs Lazarevs ar 369 ballēm.

Igauniju pārstāvošais Zviedrijas dziedātājs Viktors Krons ar kompozīciju "Storm" ierindojās 19.vietā, savukārt Lietuva finālā nebija pārstāvēta.

Eirovīzijā uzstājās arī ASV popzvaigzne Madonna, kuras priekšnesums izpelnījās pretrunīgus vērtējumus, kad divi viņas dejotāji parādījās ar palestīniešu un Izraēlas karogiem uz mugurām, tā acīmredzot aicinot uz mieru.

Konkursa pirmajā pusfinālā cīņai par uzvarētāju titulu kvalificējās mākslinieki no Austrālijas, Baltkrievijas, Čehijas, Grieķijas, Igaunijas, Islandes, Kipras, Sanmarīno, Serbijas un Slovēnijas. Savukārt otrajā pusfinālā ceļazīmi uz finālu izcīnīja dalībnieki no Ziemeļmaķedonijas, Šveices, Dānijas, Zviedrijas, Maltas, Krievijas, Albānijas, Norvēģijas, Nīderlandes un Azerbaidžānas.

Tāpat tradicionāli finālā piedalīsies tā sauktā "Lielā piecnieka" valstis - Lielbritānija, Francija, Itālija, Spānija un Vācija.

Latvijas grupa "Carousel" ar dziesmu "That Night" un Lietuvas dziedātājs Jurijs Vekļenko ar dziesmu "Run With The Lions" nekvalificējās dalībai finālā.

Pagājušajā gadā konkursā uzvarēja Izraēlas dziedātāja Neta Barzilaja. Izraēla konkursā ir uzvarējusi kopumā četras reizes, taču divreiz tā finansiālu problēmu dēļ atteicās no tiesībām rīkot Eirovīziju.