Skandāls! Uzņemts video, kurā atklāts kāds Austrijas vicekanclera iespējams darījums

© REUTERS/ SCANPIX

Austrijas opozīcija pieprasījusi vicekanclera un galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) līdera Heinca Kristiāna Štrahes atkāpšanos, tādējādi reaģējot uz mediju izplatīto videoierakstu, kurā viņš šķietami piedāvā dalību publiskos iepirkumos apmaiņā pret atbalstu priekšvēlēšanu kampaņā.

Piektdien vācu žurnāls "Der Spiegel" un laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" publiskoja slepeni uzņemtu videoierakstu, kurā redzams, kā neilgi pirms 2017.gada Austrijas parlamenta vēlēšanām Štahe tiekas ar kādu sievieti, kura uzdodas par Krievijas oligarha radinieci.

Sarunā, kurā piedalās arī Štrahes partijas biedrs un parlamenta deputāts Johans Gudēnuss un kas notikusi kādā villā Spānijai piederošajā Ibisas salā, politiķis piedāvā krievietei investēt Austrijā un iegūt kontroli pār visvairāk lasīto austriešu tabloīdu "Krone Zeitung".

Štrahe norādījis, ka jaunie īpašnieki varētu izdarīt izmaiņas laikraksta redakcijas sastāvā, lai sniegtu FPOe atbalstu priekšvēlēšanu kampaņā.

Apmaiņā pret to sievietei tiktu nodrošināta piekļuve publiskajiem iepirkumiem.

Kā vēsta vācu izdevumi, Štrahe sarunas laikā norādījis, ka "Krone Zeitung" redakcijā pretestības nebūtu, jo "žurnālisti ir lielākās padauzas pasaulē".

Abi izdevumi apgalvo, ka tiem nav zināms, kas organizējis šo tikšanos ar viltus krievu oligarha radinieci un kurš izdarījis sarunas slepeno videoierakstu.

Štrahe jau atzinis, ka šāda saruna notikusi, taču noliedzis, ka viņš būtu jebkādā veidā pārkāpis likumu.

Intervijā "Sueddeutsche Zeitung" FPOe līderis norādījis, ka vakara gaitā lietots daudz alkohola un ka sarunbiedru starpā bijusi "liela valodas barjera".

Tikmēr Brīvības partija paziņojusi, ka apsver iespēju vērsties tiesā saistībā ar nelikumīgi izdarīto ierakstu.

Opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SPOe) pieprasījuši Štrahes un Gudēnusa atkāpšanos, norādot, ka notikušais esot "lielākais skandāls" Austrijas pēckara vēsturē.

Savukārt liberālā partija NEOS paziņojusi, ka šādā situācijā ir neizbēgams pirmstermiņa vēlēšanas.