Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pompeo ierodas savā pirmajā vizītē Krievijā

© AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien ierodas savā pirmajā vizītē Krievijā, kuras laikā viņš tiksies ar savu krievu kolēģi Sergeju Lavrovu un, iespējams, arī ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu.

Lai gan ASV Valsts departaments jau iepriekš paziņojis, ka Pompeo Sočos tiksies ar Krievijas prezidentu Putinu, Maskava to vēl nav apstiprinājusi, vien norādot, ka šādu iespēju neizslēdz.

Sākotnēji Pompeo plānoja jau pirmdien ierasties Maskavā, taču šo vizīti atcēla, tā vietā dodoties uz Briseli, lai ar sabiedrotajiem Eiropā pārrunātu Irānas "nesenās draudīgās darbības".

Irāna pagājušajā nedēļā paziņoja, ka daļēji izstājas no 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās, no kuras Vašingtona izstājās jau 2017.gadā.

Teherāna piedraudējusi, ka atsāks urāna bagātināšanu, ja vien netiks atceltas pret Irānu vērstās ekonomiskās sankcijas.

Irānas ārlietu ministrs brīdī, kad Teherāna paziņoja par daļēju atteikšanos no saistībām, kuras tā uzņēmusies saskaņā ar 2015.gada vienošanos, Maskavā tikās ar Lavrovu, kurš notikušajā vainoja "ASV bezatbildīgo rīcību", kuras dēļ kodolvienošanās izjukusi.

ASV "atteikušās no saistībām, kas apstiprinātas ar attiecīgu ANO Drošības padomes rezolūciju," norādīja Krievijas ārlietu ministrs.

Lavbrovs un Pompeo tikās jau pagājušās nedēļas sākumā Somijā notikušās Arktikas Padomes sanāksmes kuluāros, un Krievijas ārlietu ministrs šīs sarunas raksturoja kā konstruktīvas.