Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Albānijas prezidents izteicis līdzjūtību Latvijā mirušā albāņu karavīra ģimenei

© SCANPIX

Albānijas prezidents Ilirs Meta un citi valsts līderi izteikuši līdzjūtību Albānijas bruņoto spēku majora Klodiana Tanuši ģimenei, kurš, neatguvies no sprādzienā Ādažu poligonā gūtajiem savainojumiem, piektdien slimnīcā Rīgā aizgāja no dzīves, vēsta tīmekļa medijs "Albanian Daily news".

"Esmu šokēts par skarbo vēsti par NATO misijas Latvijā Albānijas militārā kontingenta komandiera majora Klodiana Tanuši nāvi. Šajā Tanuši ģimenei ļoti smagajā brīdī es izsaku visdziļāko līdzjūtību viņa sievai un trim bērniem. Lai mūsu varonis dzīvo mūžīgā mierā," sacīja prezidents.

Līdzjūtību tuviniekiem apliecināja arī Albānijas parlamenta spīkers Gramozs Ruči.

"Esmu kopā ar drosmīgā komandiera Klodiana Tanuši bērniem, sievu un ģimeni viņu sāpēs," apliecināja spīkers, aizgājēju dēvējot par miera sargeņģeli.

"Esi lepna, Albānija, par saviem bērniem, kas ir kļuvuši par upuriem Eiropas un pasaules drošības labā," uzsvēra Ruči.

Arī Monika Kriemadi, kas vada valdošajā koalīcijā ietilpstošo Sociālistu integrācijas kustību, izteikusi līdzjūtību.

Majors Tanuši "mūžīgi paliks uz Albānijas goda un lepnuma altāra", apliecināja politiķe. "Lai viņš dus mierā," viņa pauda.

Tanuši dzimis Dibrā, Albānijas ziemeļaustrumos, 1980.gada 31.oktobrī. Viņš mācījies Skanderbega militārajā akadēmijā. Militārās karjeras gaitā viņš saņēmis vairākus apbalvojumus.

Jau ziņots, ka pirmdien, 6.maijā, plkst.9.13 Ādažu poligonā notika negadījums, kura laikā dzīvību zaudēja Albānijas bruņoto spēku kaprāle Zarifi Hasanaja. Vēl divi karavīri tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas viens no viņiem slimnīcu pameta jau 6.maijā, gūtās traumas bija virspusējas.

Tomēr otra karavīra, majora Tanuši, stāvoklis bija galēji smags, un Intensīvās terapijas klīnikā ārsti cīnījās par viņa dzīvību. Vēlā piektdienas vakarā Aizsardzības ministrija paziņoja, ka karavīrs no gūtajām traumām miris.

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki nodrošinās visu nepieciešamu atbalstu Tanuši nogādāšanai dzimtenē, aģentūrai LETA apliecināja Aizsardzības ministrijas pārstāve majore Sandra Brāle.

Pēc viņas teiktā, pārējiem Albānijas kontingenta karavīriem Latvijā tiek sniegta visa iespējamā palīdzība un atbalsts.

Arī Latvijas amatpersonas, tai skaitā arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), NBS komandieris Leonīds Kalniņš, Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Ārlietu ministrijas pārstāvji un citi izteikuši līdzjūtību.

Pabriks arī atzīmēja, ka Latvija ir ļoti pateicīga mūsu sabiedrotajai Albānijai par ieguldījumu NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā. Un arī Vējonis uzsvēra, ka Latvija augsti vērtē Albānijas ieguldījumu NATO misijā Latvijā.

"Ikvienai tautai smags ir karavīra zaudējums, un mēs šajā smagajā brīdī esam kopā ar mūsu sabiedrotajiem," norādījis Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Kalniņš.