Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Francija iebilst pret "atkārtotiem pagarinājumiem" Lielbritānijas aiziešanai no ES

© AFP/ SCANPIX

Francija iebilst pret "atkārtotiem pagarinājumiem" Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības (ES), piektdien paziņoja Francijas prezidenta kancelejas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Francija nevēlas ieslīgt "breksita samitu ciklā" pēc šomēnes gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kurās Lielbritānija piedalīsies pēc tam, kad tās izstāšanās no bloka termiņš tika pagarināts līdz oktobra beigām, sacīja amatpersona.

Francijas prezidenta kancelejas amatpersona, kas runāja anonīmi, piebilda, ka Lielbritānijai "risinājumu vajadzētu rast līdz 31.oktobrim".

"EP vēlēšanas varētu radīt politisku satricinājumu, kā rezultātā abas partijas noslēgtu vienošanos līdz 30.jūnijam," pauda amatpersona.

"Tomēr, ja situācija netiek atrisināta līdz 31.oktobrim, kad darbu sāks jaunais Eiropas Komisijas sastāvs, mēs neieslīgsim breksita samitu ciklā," piebilda amatpersona.

Francija prezidenta Emanuela Makrona vadībā izrāda arvien lielāku nepacietību, kad Lielbritānija izstāsies no ES, bažījoties, ka neskaidrības novērš uzmanību no plašāku ES jautājumu risināšanas.

Tas radījis nesaskaņas Francijas attiecībās ar tradicionālo sabiedroto Vāciju, kas mudinājusi iecietīgāk izturēties pret breksita procesu.

ES līderi bez Lielbritānijas dalības ceturtdien publiskoja plašu paziņojumu par principiem bloka nākotnei pēc breksita, solot "jaunu 27 valstu savienību, kas veidos nākotni kā viens veselums".