ASV tiesa nolemj, ka valdība drīkst sūtīt patvēruma meklētājus atpakaļ uz Meksiku

© AFP/Scanpix

ASV apelāciju tiesa otrdien nolēmusi, ka prezidenta Donalda Trampa administrācija drīkst turpināt sūtīt patvēruma meklētājus atpakaļ uz Meksiku, kur viņiem jāuzturas, kamēr ASV tiek izskatītas viņu lietas.

Tiesa lēmums būs spēkā, kamēr valdība apstrīdēs zemākās instances tiesas spriedumu, kurā šī politika atzīta par imigrācijas likumu pārkāpumu.

Sanfrancisko devītā iecirkņa apelāciju tiesa secināja, ka sākotnējais spriedums, kas aizliedz valdībai atgriezt patvēruma meklētājus Meksikā, visticamāk, netiks atbalstīts apelācijas izskatīšanā pašreizējā formā, un apturēja zemākās instances tiesas sprieduma stāšanos spēkā.

Tiesa norādīja, ka zemākās instances spriedums nodarītu nelabojumu kaitējumu Iekšzemes drošības ministrijai, atņemot vienu no nedaudzajiem Kongresa autorizētajiem instrumentiem, kas pieejami, lai tiktu galā ar to aptuveni 2000 nelegālo imigrantu lietām, kas ikdienas ierodas pie Meksikas robežas.

Tiesa atzina, ka imigranti var ciest no atgriešanas Meksikā, taču norādīja, ka kaitējuma risku mazinājis Meksikas solījums ievērot savas starptautiskās saistības un piešķirt tiem darba atļaujas un humānās aizsardzības statusu.

ASV valdība apstrīdējusi ASV apgabala tiesas aprīlī pieņemto lēmumu, ar kuru aizliegta janvārī sāktā politika likt nelegālajiem imigrantiem gaidīt savu lietu izskatīšanu ASV robežas otrā pusē - Meksikā. Tas bija viens no veidiem, kā valdība centās cīnīties ar Centrālamerikas nelegālo imigrantu pieplūdumu pie dienvidu robežas.

Kopš 29.janvāra, kad šo politiku sāka īstenot, līdz 1.maijam vairāk nekā 3000 nelegālo imigrantu no Centrālamerikas ir nosūtīti atpakaļ uz Meksiku, liecina Meksikas amatpersonu sniegtā informācija.

ASV valdība apgalvo, ka šāda politika nepieciešama, jo liela daļa patvēruma meklētāju gadiem dzīvo ASV nelegāli un nekad tā arī neierodas tiesās, kur tiek izskatītas viņu lietas. Viņi izvairās no deportēšanas un iesakņojas ASV.

Amerikas Pilsonisko tiesību savienības (ACLU) Imigrantu tiesību projekta direktors Omārs Džadvats kritizēja tiesas lēmumu, norādot, ka patvērumu meklētāji tiek pakļauti nopietnam riskam ik dienas, kamēr šī politika turpinās.

Viņš apgalvoja, ka divi no trim tiesnešiem, kas izskata apelāciju, secinājuši, ka valdības politikā esot nopietnas problēmas un esot pamats uzskatīt, ka galu galā šī politika tiks apturēta.