Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Piemiņas pasākuma dēļ policija rīt aizliedz "dzelteno vestu" protestus Elizejas laukos

© Scanpix

Parīzes policija aizliegusi "dzelteno vestu" protestus Elizejas laukos trešdien, kad tur notiks piemiņas pasākums par godu Otrā pasaules kara beigām.

Protestētājiem aizliegts traucēt atceres pasākumus, kas norisināsies Elizejas laukos un pie Triumfa arkas, informēja policija.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū Francijas lauku rajonos kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Parīzē demonstrācijas nereti pāraugušas vardarbībā un vandalismā. Decembrī protestētāji galvaspilsētā aizdedzināja automašīnas, izlaupīja veikalus un nodarīja postījumus arī Triumfa arkai.

Kopš 18.martā no amata tika atbrīvots Parīzes policijas priekšnieks, izpelnoties kritiku par pārāk pasīvu policijas attieksmi pret protestētājiem, Francijas varasiestādes ieņēmušas stingrāku attieksmi pret "dzeltenajām vestēm".

Jaunais Parīzes policijas priekšnieks norādījis, ka demonstrāciju laikā policistiem regulāri uzbrukušas radikāli noskaņotas protestētāju grupas.

Parīzē "dzelteno vestu" demonstrācijas parasti notiek sestdienās, taču amatpersonas bažījas, ka šonedēļ protesti varētu notikt 8.maijā, kas Francijā ir valsts svētku diena.

Trešdien Francijas prezidents Emanuels Makrons no prezidenta pils ar goda sardzi dosies pa Elizejas laukiem uz Triumfa arku, lai tur noliktu vainagu, pieminot Otrā pasaules kara beigas un nacisma sagrāvi.