Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Sestdien no Gazas joslas uz Izraēlu izšautas aptuveni 90 raķetes

© AFP/ SCANPIX

Sestdien no Gazas joslas uz Izraēlu izšautas aptuveni 90 raķetes un pretgaisa aizsardzības sistēma vairākus desmitus no tām pārtvērusi, paziņojusi Izraēlas armija.

Atbildot uz raķešu izšaušanu, Izraēlas aviācija Gazas joslā veikusi vairākus uzlidojumus, tostarp sabombardējot divas raķešu palaišanas iekārtas, kā arī grupējuma "Hamas" objektus. Gazas joslas Veselības ministrija paziņoja, ka uzlidojumos nogalināts viens vīrietis, bet mediķi ziņo par vēl trim ievainotajiem.

Raķešu dēļ Izraēlas kopienās pie Gazas joslas robežas nepārtraukti skan sirēnas, brīdinot iedzīvotājus meklēt patvērumu. Sirēnas skanējušas arī valsts dienvidu-centra kopienās.

Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols" pārtvērusi vairākus desmitus raķešu.

Eskalācija seko pēc piektdien pieredzētajiem vardarbīgajiem protestiem pie Gazas joslas robežas.

Izraēla piektdien Gazas joslā nogalināja četrus palestīniešus, tai skaitā divus islāmistu grupējuma "Hamas" kaujiniekus, bet apšaudē uz Gazas joslas robežas tika ievainoti divi Izraēlas karavīri.

Divi palestīnieši tika nošauti sadursmēs pie Gazas joslas robežas, bet abi "Hamas" kaujinieki tika nogalināti gaisa triecienā.

Izraēlas armija paziņoja, ka gaisa trieciens bija atbilde uz apšaudi, kurā tika ievainoti karavīri.

Izraēlas armija paziņoja, ka devusi triecienu "Hamas" piederošai bāzei pēc tam, kad no Gazas joslas pāri robežai tika šauts uz Izraēlas spēkiem.

"Hamas" apstiprināja, ka abi gaisa triecienā nogalinātie bija grupējuma militārā spārna dalībnieki, un solīja atbildēt uz "Izraēlas agresiju".

Apšaude izcēlās protestu laikā, kuros piedalījās apmēram 5200 palestīnieši.

Palestīnieši vairāk nekā gadu ir piedalījušies bieži vardarbīgās demonstrācijās gar Gazas joslas robežu, aicinot Izraēlu mīkstināt šīs teritorijas blokādi.

Kopš protestu sākuma 2018.gada martā Izraēlas armija ir nogalinājusi vismaz 269 palestīniešus, lielākoties pie Gazas joslas robežas. Šajā laikā arī gājuši bojā divi Izraēlas karavīri.

Izraēla apsūdz Gazas joslā valdošo "Hamas" šo protestu izmantošanā par aizsegu uzbrukumu veikšanai.

Kopš 2008.gada starp "Hamas" un Izraēlu ir notikuši trīs kari.