Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Šrilankas prezidents: Uzbrukumi mazām valstīm varētu būt "Islāma valsts" jaunā stratēģija

© Reuters/Scanpix

Šrilankā Lieldienās notikušie terorakti, kuros tika nogalināti vairāk nekā 250 cilvēki, iespējams, tika plānoti ārzemēs, svētdien intervijā britu telekanālam "Sky News" sacīja Šrilankas prezidents Maitripala Sirisena, pieļaujot, ka teroristu grupējums "Islāma valsts" pārgājis uz jaunu stratēģiju - uzbrukumiem mazām valstīm.

Šrilankas varasiestādēm ir zināms par pašu valsts pilsoņu "nelielu grupu", kas pēdējo desmit gadu laikā devušies uz ārzemēm, lai apmācītos grupējumā "Islāma valsts", sacīja prezidents.

Viņš arī norādīja, ka spridzekļi, kas tika izmantoti Lieldienu teroraktos, pagatavoti Šrilankā.

29.aprīlī "Islāma valsts" propagandas atzars publiskoja video, kurā kāds "Islāma valsts" līderim Abu Bakram al Bagdadi līdzīgs bārdains vīrietis paziņoja, ka uzbrukumi Šrilankā esot "Islāma valsts" atbilde uz pēdējā bastiona zaudēšanu Sīrijā.

Kā ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja avots Šrilankas valdībā, drošības struktūras ir paaugstinātā trauksmes gatavībā, jo džihādisti pirms musulmaņu gavēņa mēneša ramadāna, kas sāksies pirmdien, var sarīkot jaunus teroraktus.

Drošības apsvērumu dēļ Šrilankas lielākās politiskās partijas atcēlušas tradicionālos 1.maija mītiņus.

Kā ziņots, 21.aprīlī islāmistu sarīkotajos sprādzienos baznīcās un luksusa viesnīcās Šrilankā nogalināti vismaz 253 cilvēki.

Varasiestādes paziņojušas, ka sprādzienus sarīkojuši deviņi spridzinātāji pašnāvnieki. Policija saistībā ar Lieldienu teroraktiem aizturējusi vismaz 76 cilvēkus, arī Sīrijas un Ēģiptes pilsoņus.

Šrilankas valdība aizdomās par teroraktiem tur vietējo islāmistu grupējumu, taču arī "Islāma valsts". uzņēmusies atbildību par Lieldienu teroraktiem.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.