Kiprā meklē sērijslepkavas upurus

UPURU MEKLĒŠANA. Pamesta varas rūdas karjera dīķī vakar turpinājās Kipras sērijslepkavas upuru mirstīgo atlieku meklēšana © EPA/Scanpix

Kipras policija, kurai palīgā vakar ieradušies britu eksperti, turpina izmeklēt valstī pirmā sērijslepkavas lietu – kāds bijušais armijas kapteinis atzinies, ka beidzamo trīs gadu laikā nogalinājis vismaz septiņas sievietes un bērnus. Līdz vakardienas pēcpusdienai bija atrastas četru upuru mirstīgās atliekas un kādā dīķī uziets vēl viens čemodāns, kurā varētu atrasties sadalīts cilvēka ķermenis. Lai gan par noziegumu motīviem publiski netiek ziņots, mediji vērš uzmanību uz to, ka visas sievietes bijušas viesstrādnieces, bet opozīcija apvainojusi varasiestādes, ka tās nav steigušās izmeklēt viņu pazušanu.

BBC vēsta, ka pirmās bojāgājušās mirstīgās atliekas tūristi kādā pārplūdušā šahtā atrada 14. aprīlī. Jau pēc četrām dienām vietējā policija aizdomās par šo noziegumu arestēja 35 gadus vecu armijas virsnieku, kurš atzinies ne tikai šajā slepkavībā, bet arī vēl sešu sieviešu nogalināšanā. Saskaņā ar Kipras likumiem aizdomās turamā vārds nav nosaukts, jo viņam līdz pat vakardienai nav izvirzītas oficiālas apsūdzības. Bet vietējos medijos tikmēr izcēlusies īsta ažiotāža, jo līdz šim Kiprā šāda veida slepkavību sērijas nebija reģistrētas.

Neoficiāla informācija liecina, ka slepkava ir šķīries divu bērnu tēvs, kurš ar saviem upuriem iepazinies interneta vietnēs. Visas piecas viņa nogalinātās sievietes un divas viņu meitas esot ārzemnieces, kuras Kiprā ieceļojušas no Rumānijas un Āzijas valstīm un strādājušas par mājkalpotājām. Opozīcijā esošās partijas AKEL līderis Andross Kiprianu pieprasījis tieslietu ministra Jonas Nikolau un Kipras policijas priekšnieka Zaharija Hristostomou demisiju, uzsverot, ka šo amatpersonu pakļautībā esošie darbinieki nav steigušies izmeklēt noziegumus, kad par tiem parādījušās pirmās ziņas. Kipras avīzes raksta, ka vismaz vien cilvēks vērsies policijā, mudinot noskaidrot, kas noticis ar viņa pazudušo mājkalpotāju, taču saņēmis atbildi, ka «visticamāk, viņa atgriezusies dzimtenē». «Laikam jau valdībai par šiem cilvēkiem, kuri ir ārzemnieki, nav lielas intereses,» sacījis A. Kiprianu. Tajā pašā laikā starptautiskās ziņu aģentūras uzsver, ka pēc pirmā līķa atrašanas policija rīkojusies ļoti operatīvi, jau pāris dienu laikā aizturot iespējamo slepkavu un panākot, ka viņš atzīstas. Lai gan vairāki Kipras un Grieķijas mediji centušies uzkurināt ažiotāžu, vēstot, ka noziedznieka upuru skaits varētu būt lielāks, izmeklētāji un psihologi tam nepiekrīt - ja sērijslepkavas nolēmuši atzīties, viņi parasti nemelo par nogalināto cilvēku skaitu, turklāt bieži vien mēdz to pārspīlēt. Vairāku upuru mirstīgās atliekas aizdomās turamais esot noslīcinājis pamestā šahtā, bet citas - vairs neizmantotā vara rūdas ieguves karjera dīķī.