87 gadu vecumā miris bijušais ASV republikāņu senators Ričars Lugars

© Reuters/Scanpix

87 gadu vecumā miris bijušais ASV republikāņu senators un Senāta ārlietu komitejas priekšsēdētajs Ričards Lugars, paziņojis viņa vārdā nosauktais ārpolitikas pētījumu centrs.

Lugars miris svētdien slimnīcā Virdžinijas štata Folsčērčā. Viņa nāves cēlonis bija hroniskā iekaisīgā demilielinizējošā polineiropātija - reta slimība, kas izraisa progresējošu kāju vājumu, vēsta Lugara centrs.

Politiskās karjeras sākumā Lugars no 1968. līdz 1976.gadam bija Indianapolisas pilsētas mērs, bet no 1977.gada viņš bija ASV Kongresa augšpalātas Senāta deputāts.

No 1985. līdz 1987. un no 2003. līdz 2007.gadam Lugars bija Senāta ārlietu komitejas priekšsēdētājs, bet no 1995. līdz 2001.gadam viņš bija Senāta lauksaimniecības komitejas priekšsēdētājs.

Lugars deva lielu ieguldījumu, lai ar Savienoto Valstu finansiālo atbalstu tiktu likvidēts kodolarsenāls, kas pēc Padomju Savienības sabrukuma bija palicis bijušajās padomju republikās. Viņš arī iestājās par NATO paplašināšanu, tostarp Baltijas valstu uzņemšanu NATO, aparteīda likvidēšanu Dienvidāfrikas Republikā un palīdzību Nikaragvas pretsandinistu nemierniekiem. Būdams senators, Lugars apmeklēja arī Latviju.

Politiķis neveiksmīgi centās panākt savu izvirzīšanu par Republikāņu partijas kandidātu 1996.gada prezidenta vēlēšanās.

Lugars bija senators līdz 2013.gadam, kad pēc zaudējuma vēlēšanās atstāja Kongresa augšpalātu. Pēc tam viņš nodibināja Lugara centru, kas nodarbojas ar ārpolitikas pētījumiem.