NOSKAIDRO, kā Lielajā talkā piedalīsies ārvalstīs mītošie latvieši

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Lai palīdzētu Latvijas “zaļajam vēstījumam” izskanēt tālu aiz mūsu valsts robežām, jau trešo gadu Eiropas Latviešu apvienība aicina ārvalstīs dzīvojošos tautiešus sestdien, 27.aprīlī, vienlaikus ar Lielo Talku Latvijā, sakopt Latvijai un latviešiem svarīgas vietas visā pasaulē.

Talkas līdz šim notikušas gan Eiropā - no Islandes līdz Turcijai - gan citviet pasaulē. Piemēram, šogad latvieši talkos arī Gērnsijas salā pie Francijas krastiem, gan Otavā. Lielākā aktivitāte tradicionāli novērojama Lielbritānijā un Vācijā, kur izveidojušas lielas un aktīvas latviešu kopienas, tur visu paaudžu talkotājus pulcē vēsturiskās latviešu organizācijas.

"Simtgades Lielā Talka pulcēja visvairāk diasporas talkotāju, salīdzinot ar citiem gadiem. Taču varu teikt droši, ka pēdējo gadu laikā paveikts ļoti daudz - sakopti latviešu centri, vēstniecību dārzi un latviešu atdusas vietas ārvalstīs. Ik gadu Lielās Talkas kustības ietvaros tiek sakoptas arī jūras piekrastes, kas tāpat kā Krišjāņa Valdemāra laikos, arī šodien katram latvietim ir īpaša "svētvieta"", stāsta Eiropas Latviešu apvienības vadītāja Elīna Pinto.

“Talka visus šos gadus bijusi patiesi saliedējošs pasākums, kurā iesaistās ne tikai aktīvie, bet arī tie cilvēki diasporā, kas ikdienā uz latvisko biedrošanos ir kūtrāki, tostarp krievvalodīgie, un tie ir visu paaudžu un dzīvesgājuma cilvēki! Daudzi diasporas latvieši atšķirīgo tradīciju un klimata dēļ šogad jau ir talkojuši, bet citi to darīs vienā laikā ar Latviju ārzemēs. Šogad zināms, ka Eiropā notiek sešas talkas - Vācijā, Lielbritānijā, Dānijā un Spānijā. Tā, piemēram, jaunizveidotā Skotijas latviešu biedrība sakopšanas talku izvēlējusies par savu pirmo lielo pasākumu. Latviešu-dāņu biedrība marta beigās talkoja Vejles pilsētā. Pirms pāris nedēļām notika talka arī latviešu centrā Minsterē, bet aprīļa sākumā kopā strādāja latvieši un lietuvieši Kingstonā, Lielbritānijā. Daudzviet ārpus Latvijas talkas plānojas sestdien. Kopā ar Lielo Talku Latvijā latvieši talkos Spānijā, Ibi pilsētā, un Vācijā - Freiburgā. Savukārt 28. aprīlī, talcinieki pulcēsies Skotijas pilsētā Aberdīnā. Pozitīvi ir tas, ka talkās latvieši iesaista arī draugus un tuviniekus no savām mītnes zemēm, tā vairojot talkas piekritēju skaitu un rādot latviešu zaļo garu un darba sparu, kas spēj iedvesmot cilvēkus visā pasaulē,” uzsver Elīna Pinto.

Šogad Lielā talka aicināja ne tikai sakopt apkārtējo vidi, bet arī piedalīties “Ideju Talkā”. Jaunieši visā pasaulē parādījuši, cik neatliekama ir vides jautājumu risināšana, tāpēc ceram arī uz viņu aktīvu iesaisti talkā, lai ne vien ar protestiem, bet ar jaunu risinājumu “Ideju Talkām” un praktiskiem darbiem kopīgi ķertos pie lietas!

“Ar “Ideju Talku” var sasaistīt 27. aprīlī Londonā notiekošo “Latviešu studentu un pētnieku asociācijas Lielbritānijā” konferenci, kurā vienā no diskusijām arī latviešu dabaszinātnieki no Lielbritānijas atzītiem pētniecības institūtiem dalīsies atziņās par dabas zinību apguvi skolās,” norāda Elīna Pinto, kura arī pati plāno doties uz šo konferenci.

Lielā Talka notiek jau kopš 2008. gada un diasporas latvieši Lielajā Talkā aktīvi piedalās kopš 2017. gada.