Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas "Swedbank" veidos nodaļu cīņai pret naudas atmazgāšanu

© AFP/Scanpix

Zviedrijas "Swedbank" grupa ceturtdien paziņoja, ka izveidos nodaļu, kuras uzdevums būs cīnīties pret naudas atmazgāšanu un citiem finanšu noziegumiem.

"Swedbank" vadītāja pienākumu izpildītājs Anderss Karlsons norāda, ka šī nodaļa koncentrēsies uz cīņu pret terorisma finansēšanu un krāpniecības novēršanu, kā arī kiberdrošību, informācijas drošību un fizisko drošību.

Banka lēš, ka šīs nodaļas izveide izmaksās vienu miljardu kronu (95,2 miljonus eiro).

"Bankas reputācija tikusi iedragāta un man kā pašreizējam vadītājam, augstākā prioritāte ir īstenot pasākumus, kas nodrošinās iespēju atjaunot uzticību starp klientiem, īpašniekiem un citām ieinteresētajām pusēm," bankas publiskotajā paziņojumā vēsta Karlsons.

Jau ziņots, ka kopš februāra "Swedbank" tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Savukārt 28.martā "Swedbank" grupas padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu.

Zviedrijas "Swedbank" ir meitasbankas visās trīs Baltijas valstīs.