Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Aptauja: Mazāk nekā puse eiropiešu zina, ka EP vēlēšanas notiks maijā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Mazāk kā 40% eiropiešu zina, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiks maijā, un tikai 5% var nosaukt precīzus datumus, liecina ceturtdien publiskotā aptauja.

EP parlamenta vēlēšanas notiks no 23.maija līdz 26.maijam.

Saskaņā ar aptauju, ko veicis EP un uzņēmums "Kantar Public", 38% eiropiešu, izņemot britus, marta sākumā zināja, ka EP vēlēšanas notiks maijā.

Vairāk nekā 50% par to zināja tikai septiņās valstīs, tostarp Itālijā, kur EP vēlēšanās cer uzvarēt Itālijas iekšlietu ministra un vicepremjera Mateo Salvīni vadītā labējā partija "Līga".

Tomēr aptaujas rezultāti liecina, ka liels vairākums eiropiešu atbalsta savas valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), proti, 61% 27 dalībvalstīs, izņemot Lielbritāniju.

Tik liels atbalsts dalībai ES nav bijis kopš Berlīnes mūra krišanas 1989.gadā vai Māstrihtas līguma noslēgšanas 1992.gadā.

Aptauja tika veikta laikā no 19.februāra līdz 4.martam, 28 ES dalībvalstīs iztervējot kopumā 27 973 cilvēkus.

Eiropiešus galvenokārt satrauc ekonomiskais stāvoklis, ekonomikas izaugsme, cīņa pret jauniešu bezdarbu un imigrācijas jautājumi.

Saskaņā ar aptauju 44% eiropiešu uzskata, ka imigrācijai būtu jābūt kampaņas prioritātei. Iepriekšējā aptaujā, kas tika veikta oktobrī, tā domāja 50% aptaujāto.