Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Teroraktus Šrilankā rīkojusi Islāma valsts kā atmaksu par slaktiņiem Jaunzēlandes mošejās

© Scanpix

Sākotnējās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka Šrilankas terorakti, kuros tika nogalināti vairāk nekā 320 cilvēki, bijusi atmaksa par martā Kraistčērčā, Jaunzēlandē, divās mošejās sarīkoto slaktiņu, otrdien pavēstīja Šrilankas aizsardzības ministra vietnieks Ruvans Vidževardene.

"Sākotnējā izmeklēšanā atklāts, ka tas, kas [svētdien] notika Šrilankā, bija atmaksa par uzbrukumu musulmaņiem Kraistčērčā," parlamentā sacīja amatpersona.

Uzbrukumos divām Kraistčērčas mošejām 15.martā tika nogalināti 50 cilvēki.

Teroraktus svētdien Šrilankā sarīkojis vietējais grupējums "National Thowheeth Jama'ath" (NTJ), kuram ir saites ar mazpazīstamu Indijas islāmistu grupējumu, norādīja Vidževardene. Taču teroristu grupējums "Islāma valsts" ar sava propagandas atzara "Amaq" starpniecību otrdien paziņojis, ka svētdien Šrilankā notikušos teroraktus sarīkojuši tā kaujinieki.

"Tie, kas veica šos pret koalīciju un Šrilankas kristiešiem vērstos uzbrukumus, bija "Islāma valsts" kaujinieki," otrdien pavēstīja "Amaq", minot ASV vadīto koalīciju, kas Irākā un Sīrijā piedalījās operācijās pret "Islāma valsti". Eksplozijas svētdien Šrilankā gandrīz vienlaikus notika trīs baznīcās, kad tur norisinājās Lieldienu dievkalpojumi, un trīs viesnīcās. Teroraktos nogalināti vairāk nekā 320 cilvēki.

Kā ziņots, eksplozijas svētdien Šrilankā gandrīz vienlaikus notika trīs baznīcās, kad tur norisinājās Lieldienu dievkalpojumi, un trīs viesnīcās.

Uzbrukumi notikuši Sv. Antonija katoļu baznīcai galvaspilsētā Kolombo, Sv. Sebastiāna katoļu baznīcai valsts rietumu pilsētā Negombo, kurā vairākums iedzīvotāju ir katoļi, kā arī evaņģēlisko kristiešu Ciānas baznīcai Batikaloā valsts austrumos.

Eksplozijas notikušas pieczvaigžņu viesnīcās "Cinnamon Grand", "Kingsbury" un "Shangri-La", kas visas atrodas Kolombo centrā, un kurās mēdz apmesties daudz ārzemnieku.

Sprādzienus baznīcās un viesnīcās sarīkojuši teroristi pašnāvnieki, secinājuši Aizsardzības ministrijas tiesu medicīnas eksperti. Kā pavēstījis valsts tiesu medicīnas dienesta pārstāvis, uzbrukumos pavisam piedalījušies septiņi spridzinātāji pašnāvnieki.

Valdība paziņojusi, ka uzbrukumus organizējis vietējais radikālais islāmistu grupējums "National Thowheeth Jama'ath".

Valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Pieminot teroraktu upurus, otrdien visā Šrilankā tika ievērots klusuma brīdis.