Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pie Parīzes Dievmātes katedrāles aizliedz "dzelteno vestu" protestus

© SCANPIX

Francijas varasiestādes aizliegušas "dzelteno vestu" kustības aktīvistiem savus iknedēļas protestus rīkot ugunsgrēka nopostītās Parīzes Dievmātes katedrāles apkārtnē.

"Dzeltenās vestes" sestdien gatavojas jau 23.nedēļas nogali pēc kārtas rīkot savas iknedēļas protesta akcijas, un cita starpā paredzēta arī liela demonstrācija Parīzē.

Tomēr varasiestādes paziņojušas, ka Parīzes Dievmātes katedrāles apkārtnē jebkādas demonstrācijas ir aizliegtas.

Policijas paziņojumā teikts, ka demonstrāciju aizliegums būs spēkā visu sestdienu, norādot, ka aizlieguma iemesls ir pirmdienas postošajā ugunsgrēkā cietušās būves nestabilitāte.

Joprojām aizliegts "dzelteno vestu" demonstrāciju rīkot arī Elizejas laukos, kur aizliegums ir spēkā jau visu pēdējo mēnesi.

Bija paredzēts, ka pirmdienas vakarā prezidents Emanuels Makrons paziņos par pasākumiem, kādus iecerēts īstenot, lai apslāpētu protestus, kas kopš novembra satricinājuši visu Franciju.

Tomēr traģiskais ugunsgrēks lika Makronam atlikt iecerēto uzrunu. Tā vietā prezidents devās uz notikuma vietu, kur liesmas bija pārņēmušas vienu no svarīgākajiem Francijas galvaspilsētas simboliem.

Tomēr iepriekš ierakstītā Makrona uzruna nonākusi mediju rīcībā, un sabiedrībai Elizejas pils saimnieka ieceres tapušas zināmas.

Makrona plāns izstrādāts pēc trīs mēnešus ilgušajām "lielajām nacionālajām debatēm", kuras prezidents ierosināja, cenšoties apslāpēt "dzelteno vestu" kustību.

Cita starpā paredzēts samazināt nodokļus vidēju ienākumu guvējiem, pārtraukt skolu un slimnīcu slēgšanu lauku apvidos un slēgt prestižo Nacionālo administrācijas skolu, kas tiek uzskatīta par arogantās elites atražošanas instrumentu.

Pagaidām nav skaidrs, kādu ietekmi Makrona ieceres atstās uz "dzelteno vestu" kustību, kas sākotnēji radās kā spontāna reakcija uz valdības plāniem paaugstināt degvielas nodokli, bet vēlāk izvērtās plašākos protestos pret prezidenta īstenoto politiku kopumā.