Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Londonā cilvēki protestē pret klimata politiku; jau 300 aizturēti

© ZUMAPRESS.com/Scanpix

Londonā notiekošajos protestos pret politiku klimata izmaiņu jomā jau ir aizturēti ap 300 cilvēku, otrdienas vakarā paziņoja policija.

Demonstranti pirmdien sāka bloķēt tiltu un svarīgas galvaspilsētas centra ielas, uzsākot pilsoniskas nepakļaušanās kampaņu, kurai līdzīgas tika rīkotas arī citur Eiropā.

Protestus organizēja kampaņas kustība "Extinction Rebellion", kuru pērn Lielbritānijā nodibināja augstskolu mācībspēki un kas ir kļuvusi par vienu no visstraujāk augošajām vides kustībām pasaulē.

Londonas policija paziņoja, ka līdz otrdienas vakaram bija aizturējusi 290 cilvēkus.

"Mēs paredzam, ka demonstrācijas turpināsies nākamajās nedēļās," teikts policijas paziņojumā.

Starp aizturētajiem ir trīs vīrieši un divas sievietes, kas tiek turēti aizdomās par noziedzīgu postījumu nodarīšanu uzņēmuma "Shell" galvenajai mītnei, to apķēpājot ar grafiti un izsitot loga stiklu.

Lielākā daļa tika aizturēti par sabiedriskās kārtības likumu pārkāpšanu un satiksmes traucēšanu uz automaģistrāles.

Protestu laikā vairāk nekā tūkstotis cilvēku bloķēja Voterlū tiltu un iestādīja kokus podos visā tā garumā. Pēc tam protestētāji izveidoja nometnes Haidparkā, gatavojoties jaunām demonstrācijām šajā nedēļā.

Protestu gaitā "līdz šim ir slēgti 55 autobusu maršruti, skarot 500 tūkstošus cilvēku," paziņoja policija.

Londonas mērs Sadiks Kāns sacīja, ka ir "``arkārtīgi nobažījies" par protestētāju plāniem trešdien traucēt metro satiksmi.

"Vēršanās pret sabiedrisko transportu šādā veidā tikai kaitēs mūsu visu, kas gribam iegrožot klimata izmaiņas, lietai," paziņoja mērs.

Protestētāji grib, lai valdības izsludinātu ārkārtas situāciju klimata un ekoloģijas jomā, līdz 2025.gadam samazinātu oglekļa emisijas līdz nullei, apturētu bioloģiskās daudzveidības izzušanu un izveidotu pilsoņu asamblejas, kas šajā jomā pārraudzītu progresu.

Kustība arī cenšas panākt, lai protesta akciju gaitā tiktu aizturēts iespējami lielāks aktīvistu skaits.