Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedru vides aktīviste uzaicināta uz īsu tikšanos ar pāvestu Francisku

© AFP/Scanpix

Zviedru pusaudze, vides aktīviste Grēta Tūnberga, kura pēdējā laikā iedvesmojusi skolēnus visā pasaulē pieprasīt politiķiem aktīvāku rīcību cīņā ar klimata pārmaiņām, trešdien uzaicināta uz īsu tikšanos ar pāvestu Francisku, apliecinājis Vatikāna pārstāvis Alesandro Džisoti.

16 gadus vecā Grēta pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9.septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai pa piektdienām. Pamazām vien Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī citās valstīs, tai skaitā Latvijā.

Pāvests Francisks atbalsta viņas nostāju un klimata pārmaiņu noliegšanu dēvē par muļķību. 2015.gadā Francisks veltījis ekoloģijas jautājumiem pāvesta encikliku.

Vēl pirms došanās uz Vatikānu Tūnberga iecerējusi otrdien uzrunāt Eiropas Parlamentu Strasbūrā, ceturtdien viņa grib vērsties pie Itālijas Senāta Romā, bet piektdien pievienoties skolēnu streikam Itālijā. Lielā Piektdiena Zviedrijā ir brīvdiena, bet Itālijā nē.

Svētdien Grēta tviterī paziņojusi, ka Lieldienu brīvdienu laikā ar vilcienu dodas "uz Eiropas Parlamentu, Itālijas Senātu un Vatikānu".

"Zinu, ka ir brīvdiena, bet klimata krīzei brīvdienu nav, tādēļ mums arī nebūs," viņa raksta.

Zviedrijā Grēta Tūnberga sabiedrības aptaujā atzīta par "Gada sievieti", bet Norvēģijas likumdevēji ierosinājuši šogad Nobela miera prēmiju piešķirt viņai.