Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Tulūzā notikušas "dzelteno vestu" protestētāju sadursmes ar policiju

© AFP/ SCANPIX

Francijā, kur pirms dažām dienām spēkā stājās jauns likums, paplašinot policijas pilnvaras protestu gaitā, sestdien dienvidrietumu pilsētā Tulūzā izraisījušās "dzelteno vestu" kustības protestētāju sadursmes ar policiju.

Likumsargi apstiprināja, ka vairāki protestētāji aizturēti.

Policisti pret protestētājiem likuši lietā asaru gāzi, savukārt protestētāji aizdedzinājuši kādu ielā novietotu treileri.

Parīzē, kur demonstrācijas rīkoja "dzelteno vestu" protestētāji un citas kustības, kas ir nepamierinātas ar jauno likumu, situācija saglabājās mierīga. Galvaspilsētā policija aizturējusi 15 cilvēkus, kā arī veikusi vairāk nekā 5000 cilvēku pārbaudes.

Atbilstoši likumsargu aplēsēm sestdien "dzelteno vestu" protestos visā valstī piedalījušies 7500 cilvēku, vēsta telekanāls BFM.

Plkst.14 Parīzē protestējuši 1300 cilvēki. Pirms nedēļas galvaspilsētā protestos, kas dalībnieku skaita ziņā bija vieni no pieticīgākajiem, policija šajā pat laikā ziņoja par 3100 dalībniekiem.

Pateicoties likumam, kuru prezidenta Emanuela Makrona valdība pieņēmusi, reaģējot uz vardarbību "dzelteno vestu" protestu gaitā, policijai ir plašākas pilnvaras veikt pārbaudes protestu tuvumā.

Likumā arī paredzēts sods līdz vienam gadam cietumā cilvēkiem, kas protestos bez attaisnota iemesla piedalās ar aizsegtām sejām.

Tiesa gan, Francijas Konstitucionālā padome svītroja vienu no būtiskākajām likuma klauzulām, kas būtu ļāvusi amatpersonām liegt piedalīties protestos cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par vardarbību.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū lauku rajonos kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku.

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Aizvadīto mēnešu laikā vairākkārt izraisījušās vardarbīgas protestētāju sadursmes ar policiju.