Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas prezidents cer, ka "Breksits" tomēr notiks pirms 23.maija

© AP/ SCANPIX

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers cildināja Eiropas Savienību (ES) par breksita termiņa pagarināšanu, vienlaikus paužot cerību, ka Lielbritānija bloku varēs pamest pirms 23.maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

"Ir svarīgi darīt pilnīgi visu, lai ierobežotu negatīvas sekas," intervijā, kas sestdien publicēta laikrakstā "Süddeutsche Zeitung", sacīja prezidents. "Tas nevar kļūt par bezgalīgām šausmām."

ES līderi šonedēļ breksita termiņu pagarināja līdz 31.oktobrim, tomēr norādīja, ka Lielbritānija var bloku pamest ātrāk, ja tā apstiprinās izstāšanās vienošanos.

Pret iespēju, ka Lielbritānija varētu piedalīties EP vēlēšanās, Šteinmeiers pauda skepsi.

"Tāpēc tas būtu vislabākais, ja Lielbritānijas parlaments nodrošinātu konstruktīvu vairākumu izstāšanās vienošanās atbalstam ātri - tas ir, līdz vēlēšanām maija beigās," sacīja prezidents.

Cīkstēšanos ap breksitu kļūst arvien grūtāk saprast un izskaidrot, atzina Šteinmeiers. "Tomēr tam ir jābūt skaidri pateiktam, ka breksits ir dziļa rēta ar milzīgām sekām gan Lielbritānijai, gan 27 valstu Eiropai."

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ceturtdien pieņēmusi pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt breksitu līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās jau 12.aprīlī.