Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV liedz ieceļot 16 ar Hašogi slepkavību saistītiem saūdarābiem

© Scanpix

ASV Valsts departaments pirmdien aizliedzis valstī ieceļot 16 Saūda Arābijas pilsoņiem, kas ir saistīti ar Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, 2. oktobrī pastrādāto saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Ieceļot aizliegts Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana bijušajam padomniekam Saūdam al Kahtani un Maheram Mutrebam, kurš atbilstoši apsūdzībām esot vadījis "slepkavu komandu", kas nogalināja Hašogi.

Ieceļot ASV liegts arī Salaham Tubaigi, kurš redzēts nesam kaulu zāģi, ielidojot Stambulā un izlidojot no tās. Atbilstoši apsūdzībām šis kaulu zāģis izmantots, lai sadalītu Hašogi līķi.

Šiem 16 cilvēkiem un viņu tuvākajiem ģimenes locekļiem liegts ieceļot ASV, ņemot vērā "ticamu informāciju, ka ārvalstu valdības amatpersonas bijušas iesaistītas rupjos cilvēktiesību pārkāpumos", teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks Hašogi pagājušā gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

ASV prezidents Donalds Tramps ir izteicies, ka viņam esot vienalga, vai kroņprincis Mohammeds ir atbildīgs par slepkavību, jo Saūda Arābija pērk ieročus no ASV un ieņem stingru nostāju pret Irānu.

ANO īpašā ziņotāja Agnese Kalamāra, kas izmeklē Hašogi slepkavību, februārī apliecināja, ka slepkavību plānojušas un pastrādājušas Saūda Arābijas amatpersonas.