Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas premjers sola pazemināt nodokļus

© Reuters/Scanpix

Francijas premjerministrs Eduārs Filips, noslēdzoties tā dēvētajām lielajām nacionālajām debatēm, pirmdien apsolījis strauju rīcību, lai pazeminātu nodokļus un samazinātu valsts izdevumus.

Pamatojoties uz profesionālo analītiķu veikto trīs mēnešu ilgo "lielo nacionālo debašu" rezultātu apkopojumu, Filips paziņoja, ka francūži jūt "lielu nepieciešamību pēc taisnīguma".

Viņš norādīja, ka prezidenta Emanuela Makrona ierosinātajās debatēs pirmā konstatētā lieta ir "milzīgs nodokļu maksātāju aizkaitinājums".

"Debates, manuprāt, mums nepārprotami rāda ceļu - mums arvien straujāk un straujāk jāmazina nodokļi," atzina valdības vadītājs.

"Lielās nacionālās debates" Makrons ierosināja, cenšoties apslāpēt tā dēvēto "dzelteno vestu" protestu kustību, kura kopš pagājušā gada novembra satricinājusi visu Franciju.

"Dzelteno vestu" protesti sākotnēji radās kā spontāna reakcija pret valdības ieceri paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, lai tādējādi piespiestu francūžus pāriet uz videi draudzīgākiem spēkratiem.

Taču drīz vien kustība pārauga vispārējos protestos pret Makrona politiku.

Vides valsts ministre Emanuela Vargo pavēstīja, ka debatēs tiešsaistē iesaistījušies vairāk nekā pusmiljons vēlētāju.

Notikušas arī vairāk nekā 10 000 sanāksmes, kurās izteiktie priekšlikumi rakstiskā apkopojumā kopā ar vietējās mērijās pieejamajās ieteikumu grāmatās atstātajiem ierakstiem veido vairāk nekā 600 000 lapaspušu teksta, ko apstrādājusi Nacionālā bibliotēka.

Saskaņā ar oficiālo debašu apkopojumu, ar kuru Filips iepazīstināja Lielās pils izstāžu zālē Elizejas laukos, pilsoņi pauduši atbalstu klimata pārmaiņu apkarošanai, taču uzskata, ka tas, viņuprāt, nav veicams ar nodokļu starpniecību.

Pilsoņi prasa arī godīgāku nodokļu politiku, daudziem pieprasot, lai ienākumu nodoklis tiktu attiecināts arī uz zemāk apmaksātajiem strādājošajiem, kas šobrīd no tā ir atbrīvoti, lai tiktu atjaunots Maktona atceltais "nodoklis uz bagātību" un lai tiktu pazemināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), īpaši uz pirmās nepieciešamības precēm, norādīja analītiķis Frederiks Mišo.