Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā neesot "pilnīgi nekādas apetītes" rīkot Eiropas Parlamenta vēlēšanas

© Scanpix

Lielbritānijā nav "pilnīgi nekādas apetītes" rīkot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, piektdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants, šādi izsakoties pēc tam, kad premjerministre Terēza Meja bija aicinājusi atlikt viņas valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) uz ilgāku laiku.

Lielbritānija varētu izvairīties no EP vēlēšanu rīkošanas, ja tā ratificēs izstāšanās vienošanos līdz 22.maijam. Tomēr termiņa atlikšana pēc pašreizējās bezvienošanās "Breksita" dienas 12.aprīlī nozīmēs, "ka tiek akceptēts - pastāv iespēja, ka būs jācīnās EP vēlēšanās", pirms G7 valstu ārlietu ministru sanāksmes Dinārā, Francijā, sacīja Hants.

"Man nešķiet, ka ES valstis vēlas ilgu termiņa pagarinājumu, mēs pavisam noteikti nevēlamies ilgu pagarinājumu, un tāpēc mēs vēlamies to atrisināt un atrisināt ātri," norādīja Hants.

Meja pašu valstī izmēģinās visas iespējas, lai panāktu vienošanos par izstāšanos no ES, norādīja ministrs.

"Mēs trešdien teiksim Eiropadomei, ka mēs darām visu iespējamo, un mēs sniegsim viņiem godīgu izvērtējumu par to, vai šim procesam būs augļi," atzina ministrs.

Meja piektdien lūgusi ES atlikt "Breksitu" līdz 30.jūnijam, pieļaujot arī iespēju, ka Apvienotā Karaliste aiziet no bloka agrāk, ja parlaments beidzot apstiprina jau trīskārt noraidīto "Breksita" vienošanos.

Tikmēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, kā pavēstījis kāds augsta ranga ES avots, piedāvājis Lielbritānijai "elastīgu" 12 mēnešu ilgu "Breksita" procesa pagarinājumu.