Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Meja lūdz, lai "Breksitu" atliek līdz 30.jūnijam

© SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien lūgusi Eiropas Savienību (ES) atlikt "Breksitu" līdz 30.jūnijam, pieļaujot arī iespēju, ka Apvienotā Karaliste aiziet no bloka agrāk, ja parlaments beidzot apstiprina jau trīskārt noraidīto "Breksita" vienošanos.

"Apvienotā karaliste uzskata, ka ["Breksita"] pagarinājumam jābeidzas 2019.gada 30.jūnijā. Ja puses spēj [vienošanos] ratificēt pirms šī datuma, valdība uzskata, ka šis periods jāizbeidz agrāk," teikts Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam adresētajā Mejas vēstulē.

Tikmēr Tusks, kā pavēstījis kāds augsta ranga ES avots, piedāvājis Lielbritānijai "elastīgu" 12 mēnešu ilgu "Breksita" procesa pagarinājumu.

Tuska plāns paredz, ka Lielbritānija varēs ES pamest arī agrāk, ja parlaments apstiprinās "Breksita" vienošanos, taču tam vēl nepieciešama pārējo dalībvalstu līderu piekrišana nākamnedēļ paredzētajā ārkārtas samitā.

Šobrīd paredzēts, ka Lielbritānijai no ES jāaiziet 12.aprīlī, lai gan parlaments joprojām nav apstiprinājis Mejas panākto "Breksita" vienošanos.

Lai izvairītos no bezvienošanās "Breksita", izstāšanās datums jāatliek uz vēlāku laiku, taču Meja vēlas, lai "Breksits" tiktu atlikts uz iespējami īsāku laiku.