Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Amazon" dibinātājs Bezoss ar bijušo sievu noslēdz vēsturē lielāko šķiršanās vienošanos

© Reuters/Scanpix

ASV interneta tirdzniecības milža "Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss un viņa bijusī sieva Makenzija ceturtdien noslēdza vēsturē lielāko laulības šķiršanas vienošanos, saskaņā ar kuru Bezosam paliek 75% no viņu līdzšinējām akcijām šajā uzņēmumā, bet Makenzijai – akcijas apmēram 36 miljardu ASV dolāru vērtībā.

48 gadus vecā Makenzija Bezosa sacīja, ka viņa atdos 55 gadus vecajam bijušajam vīram visas savas akcijas laikrakstā "The Washington Post" un kosmosa izpētes firmā "Blue Origin", kā arī balss kontroles tiesības pār viņai palikušajām "Amazon" akcijām.

Bezoss un romānu rakstniece Makenzija Tatla apprecējās 1993.gadā, un viņiem ir četri bērni. Bezoss 1994.gadā savā garāžā Sietlā nodibināja "Amazon" un laika gaitā pārvērta šo uzņēmumu par milzi, kas dominē interneta mazumtirdzniecībā.

"Amazon", kura tirgus kapitalizācija ir apmēram 890 miljardi dolāru, iesniegumā ASV Vērtspapīru un biržu komisijai (SEC) paziņoja, ka Makenzija Bezosa kontrolēs 4% no uzņēmuma apgrozībā esošajām parastajām akcijām.

Ņemot vērā "Amazon" akcijas pašreizējo cenu, viņai piederēs akcijas 35,6 miljardu dolāru vērtībā.

Žurnāls "Forbes" informēja, ka pēc šīs šķiršanās vienošanās Makenzija Bezosa ir kļuvusi par trešo bagātāko sievieti pasaulē pēc "L'Oreal" mantinieces Fransuāzas Betankūras Meiersas un "Walmart" mantinieces Elisas Voltones.

Džefs Bezoss, kuram tagad pieder 12% no "Amazon", vēl arvien ir pasaulē bagātākais cilvēks un lielākais šī uzņēmuma akcionārs ar 110 miljardu dolāru lielu bagātību, liecina "Forbes" dati. Viņš bagātības ziņā pārspēj "Microsoft" līdzdibinātāju Bilu Geitsu un "Berkshire Hathaway" direktoru padomes priekšsēdētāju Vorenu Bafetu.

Džefs un Makenzija Bezosi janvārī paziņoja par savas kopdzīves izbeigšanu, bet ceturtdien ievietoja paziņojumus tviterī par savu šķiršanās vienošanos.