Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Makrons: ES nedrīkst tikt turēta par ķīlnieci "Breksita" krīzē

© Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien brīdināja, ka Eiropa Savienība (ES) nedrīkst tikt turēta par ķīlnieci "Breksita" krīzē.

"Mūsu prioritātei jābūt Eiropas Savienības un vienotā tirgus pienācīgai funkcionēšanai," uzsvēra Makrons.

Viņš paziņoja, ka Francija ir atvērta ilgstošai "Breksita" atlikšanai ar zināmiem nosacījumiem, taču šāds scenārijs nav nedz garantēts, nedz automātisks.

"Es to atkārtoju ar pārliecību," viņš piebilda.

Makrons norādīja, ka Lielbritānija pašreiz ir ceļā uz izstāšanos no ES bez vienošanās.

"Ja Apvienotā Karaliste trīs gadus pēc referenduma nevar piedāvāt risinājumu, ko atbalsta vairākums, tā būs "de facto" izvēlējusies aiziet bez vienošanās, un mēs nespējam novērst šo neveiksmi," sacīja Francijas prezidents.

Atkārtojot Eiropas līderu sacīto sanāksmē Briselē 22.martā, Makrons paziņoja, ka no Lielbritānijas atkarīgs, vai tā līdz 10.aprīlim piedāvās ticamu alternatīvu plānu, ko atbalstīs vairākums.

Pēc tam, kad Lielbritānijas parlaments trešo reizi noraidīja premjerministres Terēzas Mejas un Briseles panākto "Breksita" vienošanos un alternatīvos risinājumus, tagad Lielbritānijai faktiski atlikušas tikai divas iespējas - vai nu 12.aprīlī aiziet no ES bez vienošanās, vai arī lūgt vēl vienu "Breksita" atlikšanu.