Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Tallina, Helsinki un Turku 4. maijā aicina uz kopīgu jūras krasta sakopšanas talku

© f64

Tallinas, Helsinku un Turku mēri aicinājuši visas Baltijas jūras piekrastes pašvaldības Igaunijā un Somijā 4.maijā iesaistīties jūras krastu sakopšanas talkā.

Kā savā aicinājumā uzsvēruši Tallinas mērs Tāvi Āss, Helsinku mērs Jans Vapāvuori un Turku mēre Minna Arve, kopīgi sakopjot jūras piekrasti, vienlaikus tiks pievērsta sabiedrības uzmanība sasāpējušajai jūras piesārņojuma problēmai.

Aplēsts, ka gandrīz 80% no visiem jūras izskalotajiem atkritumiem ūdenī nonākuši no sauszemes. Šis piesārņojums rada nopietnu apdraudējumu trauslajai ekosistēmai, un īpaši tas attiecas uz plastmasas atkritumiem, kuri dabā noārdās ļoti lēni un, sašķīstot sīkās daļiņās, nonāk ūdensputnu un zivju gremošanas sistēmā, bet ar jūras veltēm - arī uz cilvēku galda.

Talkas laikā cilvēki aicināti sakopt arī upju ietekas un ūdenstilpes, kas savienotas ar jūru.

Tallinas, Helsinku un Turku sadarbība Baltijas jūras vides aizsardzībā turpinās jau ilgāku laiku. 2006.gadā Helsinki un Turku nāca klajā ar iniciatīvu "Baltijas izaicinājums", kurai kopumā atsaukušās 270 pašvaldības, privātuzņēmumi, valsts institūcijas, sabiedriskās organizācijas un mācību iestādes. Šāda jūras krasta sakopšanas talka tiek rīkota jau piecus gadus.

18.maijā krasta sakopšanas talku rīkos arī Sanktpēterburga.