Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandes terorists 2018.gada decembrī pabijis arī Latvijā

© AP/ SCANPIX

Kā liecina Igaunijas medija "postimees.ee" publicētā informācija, tad Austrālijas pilsonis, labējais ekstrēmists Brentons Tarants, kurš 15.martā sarīkoja apšaudes divās mošejās Kraistčērčā, nogalinot 50 cilvēkus, aizvadītā gada nogalē pabijis gan Igaunijā, gan Latvijā.

Kā noskaidrojuši kaimiņvalsts žurnālisti, tad aukstasinīgais slepkava Latvijā un Igaunijā 2018.gada decembrī pavadījis aptuveni nedēļu. Vien divas dienas pirms uzbrukuma mošejām B.Tarants dalījies ar genocīda projekta propagandas rakstu, kurā norādīts, ka ASV vēstnīcība it kā manipulē ar igauņiem, lai tie pieņemtu multikulturālismu. Tāpat viņš dalījies arī ar kadriem no latviešu dziesmu svētkiem. Pie tiem norādīts "To viņi vēlas iznīcināt."
Viņš pieminējis Igauniju arī savā "manifestā", kur neslēpa interesi par to, kas notiek Eiropā.
Tikmēr ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Austrālijas valdība sestdien paziņoja par plāniem pieņemt stingru pretterorisma likumu, kas neļautu cilvēkiem "padarīt par ieroci sociālo mediju platformas" un "straumēt dzīvajā vardarbīgus noziegumus", kas bija noticis Jaunzēlandes Kraistčērčas pilsētas mošejās sarīkoto apšaužu laikā.

Austrālijas pilsonis, labējais ekstrēmists Brentons Tarants 15.martā sarīkoja apšaudes divās mošejās Kraistčērčā, nogalinot 50 cilvēkus. Savu uzbrukumu viņš filmēja un pārraidīja sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot dzīvās straumēšanas pakalpojumu.

Austrālija ar jauno likumu kļūs par pirmo valsti, kur sociālo mediju milžiem draudēs cietumsodi un miljoniem dolāru naudassodi, ja vardarbīgs saturs šajos medijos netiks ātri dzēsts.

Šis likums nākamnedēļ tiks iesniegts Austrālijas parlamentā, sestdien paziņoja premjerministrs Skots Morisons.

"Lielo sociālo mediju uzņēmumiem ir pienākums veikt visas iespējamās darbības, lai nodrošinātu, ka to tehnoloģiju produktus neizmanto slepkavīgi teroristi," sacīja Morisons kopīgā paziņojumā ar ģenerālprokuroru un sakaru ministru.

Jaunais likums piespiedīs sociālo mediju kompānijas "kopīgi rīkoties un sadarboties ar likumsargāšanas un izlūkošanas aģentūrām, lai kliedētu draudus, ko var radīt to tehnoloģijas", teica premjers.

Ģenerālprokurors Kristians Porters sacīja, ka jaunais likums paredzēs naudassodus līdz 10% no uzņēmuma gada apgrozījuma un cietumsodus līdz trim gadiem sociālo mediju milžu administratoriem, kas nerīkosies, lai dzēstu vardarbīgu saturu to platformās.

Austrālijas valdība pēc Kraistčērčas uzbrukuma ir kritizējusi sociālo mediju milžus, sakot, ka tiem vajadzēja darīt vairāk, lai atturētu "teroristus un noziedzniekus no viņu naida un vardarbības izplatīšanas".