Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

BBC izmaksās kompensāciju Porošenko par nepatiesas ziņas publicēšanu

© Reuters/Scanpix

Britu raidorganizācija BBC piekritusi izmaksāt kompensāciju Ukrainas prezidentam Petro Porošenko par rakstu, kurā tika nepatiesi apgalvots, ka Kijeva samaksājusi lielu naudas summu par tikšanās noorganizēšanu ar ASV prezidentu Donaldu Trampu 2017. gada jūnijā.

Porošenko, kurš cer uz pārvēlēšanu prezidenta amatā, iesūdzēja BBC tiesā.

BBC pērnā gada maijā, atsaucoties uz augsta ranga izlūkošanas virsnieku Porošenko administrācijā un vēl vienu avotu Kijevā, ziņoja, ka Porošenko starpnieki samaksājuši ASV prezidenta Donalda Trampa personīgajam advokātam Maiklam Koenam vismaz 400 000 dolāru (355 208 eiro), lai viņš noorganizētu pirmo prezidentu tikšanos Baltajā namā.

Atsaucoties uz avotiem, rakstā tika apgalvots, ka nauda maksāta, lai tikšanos varētu parādīt kā sarunas, nevis tikai īsu apmainīšanos ar frāzēm un kopīgu fotografēšanos.

"Mēs atvainojamies Porošenko kungam par visām izraisītajām ciešanām un esam piekrituši samaksāt par nodarīto kaitējumu, segt tiesvedības izmaksas," teikts BBC šodien izplatītajā paziņojumā. Taču raidorganizācija nav atklājusi, par cik lielu naudas summu ir runa.

Porošenko ar savu advokātu starpniecību apgalvoja, ka BBC raksts kaitējis viņa politiķa un uzņēmēja reputācijai un izraisījis viņam ievērojamas ciešanas un apkaunojumu.

Prezidents uzsvēra, ka sevišķi postošas bijušas apsūdzības korupcijā, ņemot vērā, ka viņš atbalstījis daudzus pretkorupcijas pasākumus Ukrainā.

2017.gadā pirms ASV un Ukrainas prezidenta tikšanās cirkulēja baumas, ka Tramps varētu atteikties tikties ar Porošenko.

Vašingtona iepriekš nepaziņoja par šīm sarunām un pēcāk raksturoja tās, kā spontānu pavērsienu.

Koens kopš tā laika ir notiesāts uz trim gadiem cietumā par izvairīšanos no nodokļiem, nepatiesu liecību sniegšanu finanšu institūcijām, nelegāliem kampaņas tēriņiem un nepatiesu liecību sniegšanu Kongresam. Koens apgalvoja, ka vairākos noziegumos bijis iesaistīts arī Tramps.

Jau ziņots, ka svētdien Ukrainā notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kurā aptaujas visvairāk balsu sola komiķim Volodimirs Zelenskis, kura līdzšinējā politiskā pieredze pirms iesaistīšanās vēlēšanu cīņās pamatā aprobežojusies ar prezidenta lomas atveidošana televīzijas seriālā.

Kaut arī sākotnēji likās, ka Zelenska izredzes ir pieticīgas, tomēr, vairojoties sabiedrības neapmierinātībai ar korupciju un dzīves līmeni, aktieris tagad apsteidzis istablišmenta politiķus, tostarp Porošenko.

Taču iespēja, ka vēlēšanās svētdien kādam no kandidātiem izdosies iegūt vairāk nekā 50% balsu, ir mazticama, un, pēc visa spriežot, 21.aprīlī būs jārīko otrā kārta.