Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ebolas vīruss strauji uzliesmo Kongo DR; saslimušo skaits pārsniedz 1000

© Reuters/Scanpix

Saslimšanas gadījumu skaits Ebolas vīrusa uzliesmojumā, kas augustā sākās Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR), pārsniedzis 1000, svētdien pavēstīja Veselības ministrija.

"Aiz šiem skaitļiem ir vairāki simti kongojiešu ģimeņu, kuras tiešā veidā ietekmējis vīruss, un simtiem bāreņu," norādīja veselības ministrs Oli Ilunga Kalenga.

Uzliesmojumu viņš raksturoja kā "cilvēku un sabiedrības traģēdiju".

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo DR austrumos miruši 629 cilvēki. Tas sākās drīz pēc tam, kad valdība bija paziņojusi, ka cits uzliesmojums valsts rietumos beidzies.

Aptuveni 320 cilvēki izveseļojušies, un tas nozīmē, ka izdzīvojušo proporcija slimnīcās ir vairāk nekā 60%, norādīja ministrija.

Kopš augusta vairāk nekā 91 000 cilvēku vakcinēti pret vīrusu.

Varasiestādēm un palīdzības organizācijām ir grūtības veikt savus pienākumus valsts austrumos, kur darbojas kaujiniekus bandas, kas cīnās par valsts lielajiem dabas resursiem.

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Rietumāfrikā no 2013.gada līdz 2016.gadam dzīvību zaudēja vairāk nekā 11 000 cilvēku.

Slimības izplatīšanos Kongo DR sekmējusi politiskā nestabilitāte, lielais iedzīvotāju blīvums un cilvēku masveida pārvietošanās.

Kaujinieki uzbrukuši vairākiem centriem, kuros tika ārstēti ar Ebolas vīrusu inficētie cilvēki, un starptautiskajai medicīnas labdarības organizācijai "Ārsti bez robežām" ("Medecins sans frontieres", MSF) nācās apturēt to darbību.

Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ar Ebolas vīrusu ir ļoti augsti.

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana.