Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija par terorismu piespriež 6 gadu cietumsodu ukraiņu jaunietim

© Pixabay

Krievijas tiesa piektdien par terorismu piespriedusi sešu gadu cietumsodu Ukrainas pilsonim Pavlo Gribam, kuru Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) pirms diviem gadiem izvilināja uz Baltkrieviju un nolaupīja.

Šobrīd 20 gadus vecais Gribs 2017.gada 24.augustā pazuda Baltkrievijā, uz kurieni bija devies tikties ar meiteni, ar kuru iepazinās sociālajos tīklos.

Tā paša gada septembrī kļuva zināms, ka viņš atrodas Krievijas pilsētas Krasnodaras izmeklēšanas izolatorā un viņam izvirzītas apsūdzības terorismā. Tad viņa advokāte arī paziņoja, ka viņu nolaupījis FDD.

Meitene, ar kuru tikties devās Gribs, vēlāk intervijā atzinās, ka viņu uzaicināt Gribu uz Baltkrieviju piespieduši FDD darbinieki.

Krievija apgalvo, ka Gribs sarakstē ar meiteni no Sočiem centies viņu pārliecināt ievietot spridzekli skolas izlaidumā 2017.gada 30.jūnijā.

Gribam ir invaliditāte un viņš cieš no nopietnas saslimšanas.

Pēc Ziemeļkaukāza apgabala kara tiesas sprieduma Gribs paziņoja, ka piesaka badastreiku.

Eiropas Savienība (ES) piektdien pieprasījusi nekavējoties atbrīvot Gribu un sniegt viņam specializētu medicīnisko palīdzību.

"20 gadus veco Ukrainas pilsoni Pavlo Gribu, kuram ir invaliditāte un nopietna saslimšana, Krievijas varasiestādes 2017.gada augustā nolaupīja Baltkrievijā. Kopš tā laika viņš tiek nelikumīgi turēts Krievijā bez jebkādām pamatotām apsūdzībām, bet viņa veselības stāvoklis turpina satraukt. Šodien Krievijas tiesa piesprieda Pavlo Gribam sešu gadu cietumsodu par "terorisma propagandu"," teikts ES paziņojumā.

Ukraina paziņoja, ka Krievijas varasiestādes nolaupījušas jaunieti, liegušas viņam ārstēšanu un notiesājušas par safabricētām apsūdzībām.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas puse rupji pārkāpj cilvēktiesības, ieskaitot tiesības uz godīgu tiesu un tiesības uz dzīvību," paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

"Žēlastība, cilvēcība, cieņa - krievu iebrucējiem, krievu agresoriem šie vārdi nav pazīstami," tviterī raksta Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

Kā pavēstīja Griba tēvs Ihors Gribs, viņa dēlam ir portāla hipertensija, kas izraisa aknu cirozi, un viņam ir steidzami nepieciešama ārstēšana.

"Ņemot vērā Pavlo nāvējošo slimību, šis ir nāves spriedums," aģentūrai AFP sacīja Ihors Gribs. "Viņam ir steidzami nepieciešama operācija, vai arī viņš mirs."

Viņš piebilda, ka Pavlo prāvas laikā nav saņēmis pienācīgu medicīnisko palīdzību, lai gan sēžu laikā viņam bijis drudzis.