Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV robežsargi ar asaru gāzi cenšas apturēt bēgļus uz Meksikas robežas

© Reuters/Scanpix

ASV robežsargi ceturtdien pielietojuši asaru gāzi, lai apturētu nelegālo imigrantu mēģinājumu šķērsot Savienoto Valstu robežu pie Tihuanas, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP žurnālisti.

Grupa imigrantu, kuru vidū bija arī bērni, mēģināja ar virves palīdzību pārvarēt žogu, kas uzcelts pludmalē starp Tihuanu un Sandjego, taču tika atspiesti atpakaļ Meksika teritorijā.

ASV robežsargi asaru gāzi nebija pielietojuši kopš 1.janvāra.

AFP žurnālists vēsta, ka robežu izdevies šķērsot tikai vienam imigrantam, kurš tūlīt tika aizturēts.

Tā bija jau trešā reize nedēļas laikā, kad grupa Centrālamerikas imigrantu mēģināja iekļūt ASV, lai pieprasītu patvērumu, pamatojoties uz to, ka izcelsmes zemēs viņu dzīvību apdraudot vardarbība.

Pirmajā gadījumā pirms nedēļas robežu šķērsot izdevās aptuveni 50 cilvēkiem, bet vēl desmit iekļuva ASV otrdien. Visus viņu aizturēja varasiestādes.

"Kāds viņus te nogādā. Viņi tos apmāca, jo jo tie zina, ka pēc [robežas] šķērsošanas jāpieprasa patvērums, jo tad viņi netiks izraidīti un viņu lietas tiks izskatītas saskaņā ar ASV likumiem," atzina kāds Tihuanas policists, kas vēlējās palikt anonīms, jo nav pilnvarots runāt par šo jautājumu.

Pagājušā gada novembrī vairāki simti nelegālo imigrantu, kas bija ieradušies Meksikā lielas kolonnas sastāvā no Hondurasas, mēģināja masveidā šķērsot ASV robežu, taču tas izdevās tikai dažiem, jo pūlis tika apturēts ar asaru gāzes palīdzību.

Pēdējo mēnešu laikā vairākās organizētās kolonnās Meksikā ieradušies vēl tūkstošiem nelegālo imigrantu no Centrālamerikas, cerot uz labākiem dzīves apstākļiem ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps šos imigrantus pasludinājis par draudu nacionālajai drošībai un pieprasījis Kongresam miljardiem dolāru žoga būvniecībai uz Savienoto Valstu robežas ar Meksiku.