Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ebolas vīruss turpina izplatīties Kongo DR

© Reuters/Scanpix

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR) apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums Bunijā, kas ir otra lielākā pilsēta valsts austrumos, trešdien paziņojusi Kongo DR Veselības ministrija.

Bunijā, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz gandrīz miljonu, Ebolas vīruss konstatēts sešus mēnešus vecam bērnam. Bērna vecāki nav saslimuši.

Veselības ministrija sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mazulis varēja inficēties.

Valsts veselības aprūpes iestādes konstatējušas pavisam maz gadījumu, kad ar bīstamo vīrusu inficējušies mazuļi.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Ņemot to vērā, mediķi uzskata, ka mazuļi parasti inficējas ar mātes pienu vai saskarsmē ar inficētiem vecākiem.

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo DR kopš pagājušā gada augusta miruši vairāk nekā 600 cilvēki.

Šis uzliesmojums sākās pagājušajā gada jūnijā Kongo DR neilgi pēc tam, kad valdība bija paziņojusi par cita uzliesmojuma beigām valsts rietumu daļā.

Ebolas vīrusa uzliesmojumā Rietumāfrikā no 2013.gada līdz 2016.gadam dzīvību zaudēja vairāk nekā 11 000 cilvēku.

Slimības izplatīšanos Kongo DR sekmējusi politiskā nestabilitāte, lielais iedzīvotāju blīvums un cilvēku masveida pārvietošanās.

Kaujinieki uzbrukuši vairākiem centriem, kuros tika ārstēti ar Ebolas vīrusi inficētie cilvēki, un starptautiskajai medicīnas labdarības organizācijai "Ārsti bez robežām" ("Medecins sans frontieres", MSF) nācās apturēt to darbību.

Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ar Ebolas vīrusu ir ļoti augsti.

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana.