Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sprādzienos pie šiītu svētnīcas Kabulā gājuši bojā seši cilvēki [papildināta]

© AP/Scanpix

Pie šiītu svētnīcas un kapsētas Kabulā ceturtdien nogranduši trīs sprādzieni, kuros dzīvību zaudējuši seši cilvēki un 23 ievainoti, paziņojis Afganistānas valdības preses pārstāvis.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies teroristu grupējums "Islāma valsts".

Sprādzieni notika šiītu rajonā, kad cilvēki devās uz Karti Sakhi svētnīcu, lai atzīmētu Novrūzu jeb persiešu Jauno gadu.

Pagaidām nav zināms, kas tieši izraisīja sprādzienus. Afganistānas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis sacīja, ka šauts ar mīnmetējiem, bet Aizsardzības ministrija ziņoja, ka uz civiliedzīvotāju mājām un vietām, kur svinēts Novrūzs, izšautas trīs raķetes. Savukārt Kabulas policijas pārstāvis sacīja, ka sprāgušas mīnas, kas tur novietotas iepriekš.

Aizsardzības ministrija ziņo, ka policija ir aizturējusi uzbrukuma rīkotāju.

Novrūzs, kas tiek dēvēts arī par pavasara svētkiem, tiek svinēts daudzviet Afganistānā. Karti Sakhi svētnīcā šajā dienā tradicionāli tiek izkārti zaļi karogi, godināti mirušie un ziedots ēdiens aizgājējiem.

Taču grupējums "Islāma valsts" un citi islāmisti uzskata Novrūzu par pagānu svētkiem un arī agrāk ir uzbrukuši šiītiem, kuri svin šos svētkus.

"Islāma valsts" apgalvoja, ka uzbrukumā nogalināti un ievainoti 50 cilvēki.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani nosodīja šo uzbrukumu, norādot, ka viņi zaudējuši "mierīgus pilsoņus gļēvam ienaidniekam, kas nezina robežas".

Iekšlietu ministrija informēja, ka tiek īstenoti pasākumi, lai garantētu cilvēku drošību Novrūza laikā.

Pagājušajā gadā "Islāma valsts" uzņēmās atbildību par pašnāvnieka sarīkotu uzbrukumu Novrūza svinību laikā Kabulā. Šajā uzbrukumā dzīvību zaudēja 31 cilvēks.