Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

"Melno kastu" ieraksti uzrāda līdzību starp "Boeing 737" katastrofu Etiopijā un Indonēzijā

© Scanpix

Pirms nedēļas Etiopijā avarējušās nacionālās aviokompānijas "Ethiopian Airlines" lidmašīnas "Boeing 737 8 MAX" "melno kastu" ieraksti uzrāda acīmredzamu līdzību ar Indonēzijas aviokompānijai "Lion Air" piederējušās tāda paša tipa lidmašīnas katastrofu pagājušā gada oktobrī, svētdien paziņojusi Etiopijas transporta ministre Dagmavita Mogesa.

Viņa norādījusi, ka šīs paralēles tiks rūpīgi analizētas, bet sīkāku informāciju nav sniegusi, vienīgi piebildusi, ka provizoriskais ziņojums par Etiopijas lidmašīnas lidmašīnas avāriju tiks publiskots 30 dienu laikā.

Kā ziņots, lidmašīna nogāzās 10. martā ceļā no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi sešas minūtes pēc pacelšanās. Visi 157 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, gāja bojā.

Pagājušā gada oktobrī Indonēzijas aviokompānijas "Lion Air" lidmašīna "Boeing 737 MAX 8" neilgi pēc pacelšanās no Džakartas iegāzās Javas jūrā. Šai aviokatastrofā gāja bojā 189 cilvēki.

Vēl pirms melno kastu informācijas atšifrēšanas, ko veic Francijas gaisa satiksmes drošības aģentūra BEA sadarbībā ar ASV un Etiopijas izmeklētājiem, lidsabiedrības norādīja uz līdzībām abās šajās avārijās. Atzīmēts, ka abos gadījumos lidmašīnas strauji mainījušas trajektoriju gan uz augšu, gan uz leju un svārstījies arī to ātrums.

Pēc Etiopijas aviokatastrofas daudzas pasaules valstis, arī ASV, aizliegušas izmantot "Boeing 737 Max 8" lidmašīnas.