Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandē apšaudītas divas mošejas; daudzi nogalinātie [papildināts]

© Reuters/Scanpix

Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki, paziņojis policijas komisārs Maiks Bušs.

Pēc viņa teiktā, saistībā ar notikušajām apšaudēm vienam cilvēkam izvirzītas apsūdzības slepkavībās un sestdien viņš stāsies Kraistčērčas tiesas priekšā. Pavisam policija aizturējusi četrus aizdomās turamos - trīs vīriešus un vienu sievieti - un citus aizdomās turamos šobrīd nemeklē.

Kā pavēstīja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna, notikušo var raksturot tikai kā teroraktu, kurš ticis labi izplānots.

Ārderna notikušo raksturoja kā "vienu no Jaunzēlandes drūmākajām dienām".

"Ir skaidrs, ka šī ir viena no Jaunzēlandes drūmākajām dienām," premjere sacīja žurnālistiem. "Skaidrs - tas, kas notika šeit, ir ārkārtēja un bezprecedenta vardarbība."

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka šāvējs vienā no mošejām bijis labējā spārna ekstrēmists ar Austrālijas pilsonību.

Pēc viņa teiktā, apšaudi Kraistčērčā veicis "ekstrēmists, labējā spārna vardarbīgs terorists", kurš dzimis Austrālijā. Viņš atteicās sniegt sīkākas detaļas, norādot, ka izmeklēšanu vada Jaunzēlandes varasiestādes.

Viena apšaude notikusi Kraistčērčas centra mošejā "Masjid al Noor", bet otra - Kraistčērčas Linvudas rajona mošejā.

"Masjid al Noor" mošejā nogalināts 41 cilvēks, bet pārējie Linvudas rajona mošejā. Vairāk nekā 20 cilvēki guvuši nopietnus ievainojumus.

Aizturot aizdomās turamos, policija izrādījusi lielu drosmi, paziņoja Bušs.

"Pie transporta līdzekļiem, kas tika apturēti, bija piestiprināti vairāki pašdarināti spridzekļi," sacīja Bušs.

Ārderna pavēstīja, ka aizturētie aizdomās turamie nav bijuši drošības dienestu novērojamo cilvēku sarakstos.

Tīmeklī izplatīts šaušalīgs traģisko notikumu video, norādīja policija, mudinot saiti uz video tīmekļa vietni neizplatīt. Tās pašas personas vārdā, kas izlikusi video, sociālajos medijos izplatīts arī garš radikāli labējs manifests. Tā ievietotājs apgalvo, ka ir 28 gadus vecs austrālietis no strādnieku šķiras ģimenes. Izliktajā video no pirmās personas skata punkta redzams, kā viņš piebrauc pie vienas mošejas, ieiet tajā un sāk apšaut cilvēkus.

Viņš arī uzņēmies atbildību par apšaudi, paziņojot, ka ieradies Jaunzēlandē ar vienu mērķi - lai izplānotu un trenētos uzbrukumam.

Austrālijas policija identificējusi šāvēju - tas ir 28 gadus vecs Austrālijas pilsonis Brentons Tarants.

Sakarā ar notikušo Jaunzēlandē drošības draudu līmenis paaugstināts līdz "augstam".